nieuws

Eenbenigen omarmen grondverzetbedrijf

bouwbreed

oldebroek – Twintig eenarmigen en eenbenigen hebben grondverzetbedrijf Van Werven in het zonnetje gezet voor hun uitzonderlijke optreden tegenover werknemer Henk van der Scheer. De chauffeur kreeg na het verliezen van een been direct een aangepaste truck.

Het onderbeen van de chauffeur werd vorig jaar geamputeerd vanwege een kwaadaardig tumor in het bot. Na een half jaar revalideren zat de 32-jarige Henk weer op zijn truck. “Op de dag dat ik op het bedrijf kwam was er al een auto voor mij geregeld. Ik mocht aangeven wat ik aangepast wilde hebben.”

In de trekkeroplegger van het type Mercedes Axor werd een Clutsmate-systeem gebouwd. De koppeling is te bedienen met een knopje op de versnellingspook en ook het remmen gaat anders. Als de rem ver genoeg wordt ingetrapt gaat de koppeling automatisch mee, wat handig bij stoplichten. De truck kreeg meer handgrepen en een extra brede trap met antisliptreden.

Directeur Jan van Werven begrijpt de ophef niet helemaal. “Dit zijn we verplicht aan onze medewerkers. Zo leven wij.” Echter Co Appelman van de belangenbehartiger voor mensen met geamputeerde ledematen – Korter Maar Krachtig – benadrukt dat deze handelingswijze wel bijzonder is. Volgens hem laten de meeste bedrijven in deze situatie hun werknemers aan hun lot over. “Van Werven heeft constant initiatief getoond. Zonder dat ze heeft gewacht op eventuele subsidies.” Appelman meent dat er minder dan tien aangepaste trucks in Nederland rijden. De investeringen van 2500 euro zijn uiteindelijk vergoedt door het UWV.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels