nieuws

Een op de vier ziekenhuizen dreigt in problemen te komen

bouwbreed

zoetermeer – Een op de vier ziekenhuizen of andere zorginstellingen komt in de problemen als minister Hoogervorst (Volksgezondheid) hen de verantwoordelijkheid geeft voor de eigen gebouwen. Dat leidt ongetwijfeld tot faillissementen, fusies en wijzigingen in het management. Maar deze sanering is goed voor de sector. Bovendien zullen patiënten er geen last van hebben.

Dat stelt de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) in een advies dat aan de minister is aangeboden.

Op dit moment lopen zorginstellingen als ziekenhuizen en verpleeghuizen geen enkel risico als ze nieuwbouw willen plegen, of van plan zijn te verbouwen. Ze lenen geld en de kosten van rente, afschrijving en onderhoud kunnen zij via hun prijzen op de premiebetaler verhalen. Jaarlijks gaat daar ongeveer 3 miljard euro in om.

Hoogervorst kondigde vorig jaar al aan dat hij zorginstellingen als ziekenhuizen en verpleeghuizen zelf verantwoordelijk wil maken voor hun vastgoed. De kosten daarvoor moeten ze zelf terugverdienen met het verkopen van zorg, verpleging of behandeling.

Wat de RVZ betreft kiest de minister voor een harde overgang. Een big bang zonder vangnetten om instellingen in stand te houden. Deze koude sanering zal leiden tot zakelijkere instellingen, stelt de raad. Zo zal het bijvoorbeeld leiden tot meer klantvriendelijke zorg en betere gebouwen. Er wordt bijvoorbeeld al twintig jaar gepraat over betere huisvesting voor verpleeghuisbewoners in wijken, in plaats van grote verpleeghuisgebouwen. (anp)

Reageer op dit artikel