nieuws

Duitsland raakt steeds meer handwerkslieden kwijt

bouwbreed Premium

wiesbaden – Het aantal handwerkslieden is in Duitsland vorig jaar met 3,6 procent afgenomen. Dat meldt het Statistisch Bundesamt in Wiesbaden.

De grootste klad zit in de bouwbranche. Bij de aannemers kromp de groep ambachtslieden met 5,7 procent. De gezamenlijk bijeengewerkte omzet daalde eveneens met 5,7 procent. In de afbouwsector verminderde het aantal handwerkslieden met 5,9 procent. Door die afname ging 1,9 procent omzet verloren. Bij takken als de automobielsector en het voedingsmiddelenbedrijf bleef de daling van het aantal ambachtslieden beperkt tot ruim 1 procent. Het Statistisch Bundesamt publiceert de cijfers op de drempel van de internationale vakwerkbeurs in München.

De beginnende handwerkslieden verdienen in Duitsland duidelijk minder dan de vakmensen die kiezen voor de industrie. De handwerksgezellen ontvangen bruto 12,47 euro per uur. De Duitse vakarbeider is een stuk beter af en verdient in doorsnee een uurloon van 17,10 euro. Dat op basis van een peiling in mei 2005.

De verdiensten van de gezellen zijn in de periode 1997-2005 in kleine stapjes omhoog gekropen van 11,05 naar 12,47 euro per uur. De werklieden in de nieuwe deelstaten ontvingen al die jaren per uur zo�n 3,50 euro per uur minder dan de collega�s in het westen van het land. Vorig jaar kregen de gezellen in het Westen 13,22 euro en moesten de mensen in het Oosten zich met 9,09 euro per uur tevreden stellen.

De vakarbeider in de industrie was vorig jaar in het Westen van Duitsland goed voor 17,76 euro per uur. Zijn collega�s in het Oosten ontvingen 12,47 per uur.

Reageer op dit artikel