nieuws

DHV richt vizier op buitenland

bouwbreed Premium

amersfoort – DHV wil over drie jaar 60 procent van zijn omzet uit het buitenland halen. Het ingenieursbureau richt daarbij de focus op landen elders in Europa en Noord-Amerika.

Groeikansen ziet DHV vooral op het terrein van de mobiliteit. Te denken valt aan ingenieurswerk voor wegen, havens en – via de florerende Haagse dochtermaatschappij Naco – vooral vliegvelden. Tevens willen de Amersfoortse ingenieurs hun vleugels uitslaan bij het – extern georganiseerde – management ten behoeve van parkeervoorzieningen en bedrijfsmiddelen. Het aandeel in de publiek-private sector moet groter kunnen worden door de kennis van techniek en financiering te combineren met het management van grootschalige projecten.

Het concern van topman Renko van Campen schreef vorig jaar een omzet in de boeken van 300,6 miljoen euro. Het bedrag betekent een toename van 2,2 procent ten opzichte van de prestatie in 2004. Het bedrijfsresultaat daalde met 30 procent tot 5,5 miljoen euro. Netto bleef een winst over van 3,7 miljoen euro, 4 ton minder dan in het voorgaande jaar.

Laag rendement

DHV wijt de gedaalde winst aan de lagere rendementen van diverse bedrijfsonderdelen. Een rol spelen bovendien de inrichting van een ingenieurscentrum in India en de kosten uitgetrokken voor herstructureringen.

De Amersfoorters haalden hun groei vorig jaar vooral uit het buitenland. In 2005 kwam 57 procent van de omzet uit Nederland. Dit jaar wellicht al speelt het buitenland eerste viool. Doelstelling van bestuursvoorzitter Van Campen is om in 2009 van elke euro 60 cent buiten Nederland te verdienen.

Een opvallende stap zette DHV eind vorig jaar door de meerderheid (65 procent) te verwerven in het Zuid-Afrikaanse bureau Stewart Scott International. Op zijn beurt kreeg SSI de touwtjes in handen van het Zuid-Afrikaanse bureau Bohlweki, hetgeen een aanzienlijke verbeterde positie oplevert bij milieuwerken.

Tot de opvallende buitenlandse activiteiten behoort het maken van een ontwerp van de 150 meter hoge kantoortoren in Ho Chi Minhstad, Vietnam. Opdrachtgever is de Vietcombank. Voor de luchthaven van de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg werken Naco en SSI een masterplan uit om de capaciteit van het vliegveld te verhogen tot jaarlijks 60 miljoen passagiers.

Belangrijke inspanningen leverde DHV in Nederland met drie planstudies voor de versterking van de kust. De provincie Zuid-Holland vroeg met plannen te komen voor de Delflandse kust en het Flaauwe Werk. Zuidelijker werd de kust van Zeeuwsch-Vlaanderen onder de loep gelegd. Om de positie op de mobiliteitsmarkt te versterken, nam DHV bureau Traffic Test over van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.

Reageer op dit artikel