nieuws

Deel van eeuwenoud stadsriool stort in

bouwbreed Premium

BERGEN OP ZOOM – Een deel van het middeleeuwse stadsriool De Grebbe in Bergen op Zoom is eerder deze week ingestort, ongeveer halverwege de Moeregrebstraat. Medewerkers van Koninklijke Van Drunen zijn al tweeënhalf jaar bezig met de restauratie van het 780 meter lange riool. Op het moment van de instorting waren zij zon 15 meter verderop aan het werk.

Het ingestorte deel zou niet worden aangepakt. Uit vooronderzoek (visuele inspectie, afkloppen en proefboringen) was niet gebleken dat er iets mis was met dit stuk.

Gemeentelijk projectleider P. Bogers wijt het ongeval aan een combinatie van factoren. Normaal varieert de intanding van de togen bij De Grebbe tussen 22 en 70 centimeter. Op de plek van de instorting was de intanding maar 10 centimeter. De toog zelf had geen schade.

Ook de grote bovenbelasting heeft waarschijnlijk een rol gespeeld. Boven het ingestorte stuk van De Grebbe lag een tuin met een groot zandpakket, een betonnen vloer en veel tegels. Dat puin ligt nu allemaal in het riool en moet met de hand worden verwijderd. Bogers verwacht dat dat wel een aantal dagen in beslag zal nemen. Op de totale planning betekent dat hooguit een aantal weken vertraging. Over de schade valt nog niets te zeggen.

Mooiste deel

Volgens Bogers was het optreden van schade niet te voorzien. “Je rekent er niet op, maar je weet dat als je aan zo�n constructie gaat beginnen dat je iets onverwachts kunt tegenkomen. Het voordeel is dat dit straks het mooiste deel van De Grebbe wordt. Het wordt spiksplinternieuw opgetrokken.”

Voor de bouwvak moet het grootste deel van het riool gerestaureerd zijn. In het najaar volgen nog de laatste twee kleine stukjes.

De Grebbe is een oude turfvaart die in de loop der eeuwen helemaal overkluisd is. Volgens Bogers is het niet de bedoeling het riool na de restauratie als trekpleister open te stellen voor publiek. Het riool wordt immers nog steeds gebruikt. Bij hevige regenval kan het waterniveau snel stijgen. De restauratiemedewerkers houden daarom de weersvoorspellingen nauwlettend in de gaten.

Reageer op dit artikel