nieuws

De kampioenen

bouwbreed

Vol verwachting klopt het hard van de beleggers. Eindelijk gebeurt er over een paar maanden weer eens iets waar zij sturing voor hun beleggingen uit kunnen putten. En dat is goed, want macro-economisch blijft het een chaos. De Amerikaanse economie lijkt het nog steeds goed te doen maar de fundamentals blijven slecht. Bush heeft het […]

Vol verwachting klopt het hard van de beleggers. Eindelijk gebeurt er over een paar maanden weer eens iets waar zij sturing voor hun beleggingen uit kunnen putten. En dat is goed, want macro-economisch blijft het een chaos.

De Amerikaanse economie lijkt het nog steeds goed te doen maar de fundamentals blijven slecht. Bush heeft het einde van het Irak-avontuur over het einde van zijn regeerperiode heen getild dus het begrotingstekort zal skyhigh stijgen. In Europa buitelen economen over elkaar heen om maar te melden dat het beter gaat. In Nederland voorspellen rekenaars het einde van Balkenende getuige hun zienswijze dat 2007 veel beter zal worden met een economische groei die zelfs weer boven het gemiddelde in de EU zal liggen.

Op zich lijkt daar wat in te zitten. Wie de jaarcijfers van bedrijven bekijkt, ziet plussen alom met als belangrijkste plus de orderportefeuilles. Dat geeft weer hoop voor de toekomst. De belegger wil echter eerst zien en dan geloven.

Gelukkig komt ABN Amro dan met het verlossende woord: kijk naar het WK voetbal. Het economisch bureau van de bank heeft wetenschappelijk bewezen dat het voor de economie het beste zou zijn als Italië wereldkampioen wordt. Consumenten en producenten krijgen dan het nodige vertrouwen met hogere bestedingen als gevolg. Het imago wordt beter wat goed is voor de export.

Het zal wel toeval zijn, maar ook ABN Amro wordt daar natuurlijk beter van nu ze bijna 100 procent van Antonveneta in handen heeft. Maar wie weet, hebben de economen gelijk. Per slot van rekening voorspellen ze ook dat met Nederland in de strijd de bierconsumptie bijna 10 liter per persoon hoger is dan zonder ons land. Dat is zeer plausibel.

In ieder geval is de studie van de bank heel wat vrolijker dan die van het CPB. Die heeft gekeken naar de langetermijneffecten van de vergrijzing en wat daaraan gedaan kan worden. Als goede adepten van Gerrit Zalm willen ze in ieder geval fors bezuinigen om te zorgen voor begrotingsoverschot. Dat moet de kosten van vergrijzing kunnen opvangen en ook nog de lager wordende aardgasbaten.

Op zich hebben de rekenmeesters natuurlijk gelijk. Maar tussen gelijk hebben en gelijk krijgen, zit nu eenmaal een groot verschil. Zeker met slechte polls kunnen politici het niet laten geld dat zij zien als overschot te verjubelen. Je moet iets over hebben voor wat stemmen.

Het is dus maar te hopen dat Nederland een keertje wereldkampioen voetbal wordt. Dat levert extra economische groei en dus meer inkomsten op. En we mogen dan ook nog een biertje extra nemen.

Reageer op dit artikel