nieuws

Corus verkoopt deel aluminiumdivisie aan Aleris

bouwbreed Premium

londen – Corus verkoopt een deel van zijn aluminiumtak aan het Amerikaanse bedrijf Aleris voor een brutobedrag van 826 miljoen euro. De verkoop levert het Brits-Nederlandse staalbedrijf netto circa 728 miljoen euro op.

De smelterijen in Delfzijl (Aldel) en het Duitse Voerde vallen buiten de verkoop, maar blijven op basis “van een langdurig contract” leveren aan Aleris. Hetzelfde geldt voor de afdeling Research, Development & Technology. Het Amerikaanse bedrijf, dat zijn hoofdkwartier heeft in Beachwood in de staat Ohio, is gespecialiseerd in de productie van gewalste aluminiumproducten.

FNV Bondgenoten had al voordat Corus met de officiële bevestiging kwam, de verkoop bekendgemaakt. De vakbond vreest dat er door het afstoten van het grootste deel van de aluminiumdivisie op korte termijn ontslagen gaan vallen bij het staalconcern. Volgens de vakbond is de verkoop overbodig omdat de aluminiumactiviteiten van Corus een positieve bijdrage leveren aan het concernresultaat. In totaal werken zo�n zeshonderd mensen bij de aluminiumdivisie van Corus in Nederland, van wie vijfhonderd in Delfzijl en honderd op de onderzoeksafdeling in IJmuiden. FNV Bondgenoten wil dat Corus werkgelegenheidsgaranties afgeeft. Ook vakbond De Unie maakt zich zorgen over de toekomst van de smelterijen.

Het CNV kijkt er wat genuanceerder tegenaan. “De nieuwe eigenaar heeft tenminste verstand van aluminium. Dat is allicht gunstiger dan verkoop aan een of andere investeringsmaatschapij die louter is gericht op zo gunstig mogelijke doorverkoop”, aldus bestuurder Nico Boogaard van CNV Metaal en elektro.

Wel heeft hij bezwaar tegen de opsplitsing van de aluminiumdivisie. Dit heeft mede te maken met het feit dat de toekomst van Aldel mede afhangt van de vorderingen in het debat over de stroomprijzen die het bedrijf moet betalen. “Het blijft hoe dan ook van belang dat Corus blijft investeren in Aldel”, vindt Boogaard.

Drie jaar geleden mislukte een poging om de aluminiumactiviteiten te verkopen aan het Franse Pechiney. De Nederlandse commissarissen lagen toen dwars evenals de Ondernemingsraad van Corus Nederland. Dit keer heeft de verkoop de steun van de raad van commissarissen. De OR toont zich opnieuw sceptisch.

Reageer op dit artikel