nieuws

Checklist bekabeling reduceert brandrisico

bouwbreed

zoetermeer – Met de Checklist Brandveilige Bekabeling kan al in de plan- en ontwerpfase worden vastgesteld welke brandveilige bekabeling nodig is. Hierdoor kan het brandrisico worden beperkt.

De checklist is een gezamenlijk product van NEDEK (kabelfabrikanten) en UNETO-VNI (installateurs) en is opgesteld volgens de NTA 8012.

Deze richtlijn beschrijft de beoordelingsmethode voor beperking van schade van en via elektrische leidingen in de elektrische installatie.

Beide brancheorganisaties ondertekenden samen met kennisinstituut ISSO al in oktober 2004 een convenant ter bestrijding van brandrisico�s. Informatie over brandveiligheid van bekabeling en kabelkanalen wordt verzameld en ter beschikking gested aan overheden en bouwpartners.

Halogeenvrij

Vanwege het grote volume kunststof en het feit dat kabels door alle compartimenten heen worden geïnstalleerd, vormen de grote hoeveelheden kabels in moderne gebouwen een aanzienlijk brandrisico. Brandveilige en halogeenvrije kabels worden in Nederland echter nog weinig toegepast. Ter vergelijking: in het buitenland wordt tot een factor 5 meer halogeenvrije bekabeling ingezet.

De installateur is overigens verplicht na te gaan of de meest recente versie van de NTA 8012 (een verdere invulling van bepalingen uit de NEN 1010) wordt toegepast.

De checklist is gratis te down- loaden van www.brandveiligeinstallaties.nl.

Reageer op dit artikel