nieuws

CDA wil forse boeteverhoging illegale arbeid

bouwbreed

den haag – Het CDA wil de boetes voor werkgevers met illegale arbeiders fors verhogen. De partij wil ook meer interventieteams om de illegaliteit in onder andere de bouwsector keihard en gerichter aan te pakken.

Daarmee is er een meerderheid in de Tweede Kamer die voor een boeteverhoging is. De PvdA pleitte hier al eerder voor.

De geldboetes gaan wat betreft Tweede Kamerlid Eddy van Hijum (CDA) minimaal naar 10.000 euro – volgens hem een break-even-point – per illegale arbeider die op de werkvloer wordt aangetroffen. Dat is 2000 euro hoger dan nu het geval is.

Dinsdag zal hij dit voorstellen aan zijn mede-fractiegenoten tijdens een CDA-beraad. De exacte hoogte van de boete is nog een punt van discussie, zo benadrukt hij. “Maar het huidige bedrag van 8000 euro per illegaal is veel te laag. Want illegale arbeid komt nog steeds veel voor en loont kennelijk nog steeds. Het moet dus keihard worden aangepakt”, aldus de CDA�er.

Hij wil ook kijken naar de hoeveelheid geld dat het kost om een bedrijf aan te pakken. “Dat kostenplaatje kunnen we misschien ook verhalen.”

Van Hijum vindt dat het kabinet veel meer uit de kast moet halen wat betreft opsporing en controles. Volgens hem moet staatssecretaris Van Hoof (Sociale Zaken) het aantal interventieteams flink uitbreiden. Zo kunnen deze teams – een samenwerking tussen de Arbeidsinspectie, belastingdienst, UWV en vreemdelingenpolitie – veel meer jagen op illegale arbeid. “Bedrijven die gebruikmaken van illegale arbeiders moeten niet rustig kunnen slapen”, zegt Van Hijum.

Verdubbeling

Kamerlid Jet Bussemaker (PvdA) zei enkele weken terug al de boetes flink te willen opkrikken. Zij dacht zelf aan een verdubbeling: 16.000 euro. Hiermee lijkt een kamermeerderheid aan te sturen op nog hogere bekeuringen. Bussemaker verwacht dat de Tweede Kamer, tijdens het debat over het vrij verkeer van werknemers met Van Hoof, de boeteverhoging aan de orde stelt.

De PvdA vindt ook dat het kabinet meer werk moet maken van opsporing en vervolging van malafide bedrijven die gebruikmaken van illegale werknemers. “Illegale arbeid ondermijnt de arbeidsvoorwaarden, creëert oneerlijke concurrentie en draagt bij aan werk en leven onder mensonterende omstandigheden. Dit kabinet moet veel meer werk maken van een keiharde aanpak van dit soort arbeid. Illegale arbeid loont nog steeds. Want ik krijg signalen dat werkgevers het financiële risico wel willen en durven nemen en liever illegalen in dienst nemen. Dat is een slecht signaal”, aldus Bussemaker.

Afschrikken

De huidige boete van 8000 euro is sinds 1 januari vorig jaar van kracht. Dat was daarvoor ongeveer 900 euro. De verhoging is destijds ingesteld als lik-op-stuk-beleid om werkgevers flink af te schrikken illegalen in dienst te nemen. Betrapte bouwbedrijven en particulieren (4000 euro boete) moeten namelijk de geldboete direct betalen.

Vorig jaar zijn er 2200 boetes uitgedeeld. De Arbeidsinspectie schat dat werkgevers in totaal voor ongeveer 20 miljoen euro zijn beboet.

Ook het aantal inspecteurs is al flink uitgebreid, stelt een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken. “In 2003 hadden we 60 inspecteurs. Nu hebben we er 170 en dit jaar komen er nog tien bij.”

Reageer op dit artikel