nieuws

Britse notabelen: Ruil mijl in voor kilometer

bouwbreed

londen – Een groep Britse notabelen, onder wie oud-Europarlementariër Lord Kinnock, is een campagne begonnen om de mijl in het wegverkeer te vervangen door de kilometer. Zo�n overstap betekent dat zeker vier miljoen verkeersborden, honderdduizenden aanduidingen op het wegdek, evenzovele richtingaanwijzers en de snelheidsmeters in alle Britse auto�s moeten worden vervangen. Deze veranderingen zouden zeker […]

londen – Een groep Britse notabelen, onder wie oud-Europarlementariër Lord Kinnock, is een campagne begonnen om de mijl in het wegverkeer te vervangen door de kilometer. Zo�n overstap betekent dat zeker vier miljoen verkeersborden, honderdduizenden aanduidingen op het wegdek, evenzovele richtingaanwijzers en de snelheidsmeters in alle Britse auto�s moeten worden vervangen. Deze veranderingen zouden zeker 120 miljoen euro kosten.

De groep hoopt dat dit voor 2012 zijn beslag krijgt. In dat jaar organiseert Londen de Olympische Spelen. De mijl is in de Romeinse tijd ingevoerd en in Groot-Brittannië gelijk aan 1609 meter. Bij de afvoerwegen van de meeste Britse havens staan al jaren grote borden waarop voor de buitenlandse bezoeker de belangrijkste snelheidsgrenzen, 30, 50 en 70 mijl, even snel worden omgerekend.

De groep notabelen wijst erop dat landen als Australië, Canada en Nieuw-Zeeland al in de jaren zeventig de mijl hebben verruimd voor de kilometer. Ierland heeft dat een aantal jaren geleden gedaan ten aanzien van de snelheidsbeperkingen maar verving pas vorig jaar alle richtingwijzers die de afstanden nog altijd in mijlen aangaven. “De mijl past niet meer in een modern, multicultureel en open land”, zegt de oud-EU-transportcommissaris en aanhanger van het voorstel Lord Kinnock.

Reageer op dit artikel