nieuws

Brandweer Zaanstad blust brand virtueel

bouwbreed Premium

alkmaar – Het nieuwbouwcomplex voor de vrijwillige brandweer Zaanstad bij de rotonde van Zaandam krijgt een virtuele ruimte voor het bestrijden van incidenten vanachter de computer. De ruimte wordt ingericht door ARK audio video uit Alkmaar Het gebouw is bestemd voor de brandweer die nu gesitueerd is op een aantal locaties in de stad. Met […]

alkmaar – Het nieuwbouwcomplex voor de vrijwillige brandweer Zaanstad bij de rotonde van Zaandam krijgt een virtuele ruimte voor het bestrijden van incidenten vanachter de computer. De ruimte wordt ingericht door ARK audio video uit Alkmaar

Het gebouw is bestemd voor de brandweer die nu gesitueerd is op een aantal locaties in de stad. Met de virtuele ruimte kunnen brandweerlieden cursussen in het blussen volgen. Een docent ziet vanachter zijn bureau alle schermen van de leerlingen. Met behulp van speciale software kan hij de cursisten een incident voorschotelen.

De cursisten geven voor het aanpakken van de klus opdrachten waarop de software reageert. Vervolgens kan de docent het werk van elke leerling uitvergroten op het centrale projectiescherm, waar vroeger een schoolbord hing.

Vergeleken met oefenen in de praktijk is het virtuele systeem goedkoper. Er is niet veel personeel voor nodig en het scheelt ook nog in de kosten voor materialen. Er zal niet alleen virtueel worden geoefend. Praktijkruimten blijven bestaan. Maar door combinatie met de virtuele techniek, wordt de kwaliteit van de opleiding vergroot.

Reageer op dit artikel