nieuws

Branche stalen trappen werkt mee aan nieuwe norm

bouwbreed

utrecht – Fabrikanten van stalen trappen hebben een branchevereniging opgericht, de NTF (Nederlandse Trappen Fabrikanten). Een belangrijke taak van de nieuwe club is het uitoefenen van invloed op de nieuwe norm NEN 3509 voor trappen in woningen en woongebouwen.De oude NEN 3509 werd in 2003 ingetrokken, omdat hij niet meer aansloot bij het Bouwbesluit. Sindsdien staan de minimale eisen voor trappen alleen in het Bouwbesluit. Vertegenwoordigers van fabrikanten, bouwbedrijven en branches werken binnen de normcommissie, onder leiding van de NEN, aan een nieuwe norm. De fabrikanten van houten en betonnen trappen zijn daarbij via hun brancheverenigingen goed vertegenwoordigd. De stalen-trappenfabrikanten hadden nog geen vereniging.De NTF is bedoeld voor leden van de Metaalunie die een aanmerkelijk deel van hun omzet behalen uit het maken en leveren van trappen. J. Betting van de Metaalunie: “De herziening van de NEN 3509 zal ook gevolgen hebben voor bedrijven die structureel of als aparte activiteit metalen trappen fabriceren. De branche moet zorgen voor eenduidigheid.”

De nieuwe trappen norm krijgt dezelfde code 3509 mee omdat deze in de trappenbranche is ingeburgerd. De leesversie van het algemene deel 1 en deel 2 (Woningen en woongebouwen) van de nieuwe norm komt voor de zomer gereed. Voor stalen trappen, die vooral worden toegepast in kantoren, is nog geen een afzonderlijk deel voorzien.

Reageer op dit artikel