nieuws

Bouwmanagement brengt visie en houdt de boel goedkoop

bouwbreed

reeuwijk – Bouwmanagers zijn onkundig, overbodig en het bouwproces wordt er alleen maar duurder van. De kritiek die onder andere architect Hubert-Jan Henket uitte aan het adres van bouwmanagement bedrijven, liegt er soms niet om. Paul Oostelbos van bouwmanagement bedrijf Oostelbos Van den Berg wordt echter door steeds meer opdrachtgevers ingeschakeld om het bouwmanagement voor zijn rekening te nemen. “Logisch: wij zorgen ervoor dat het bouwproces sneller én goedkoper verloopt.”

Oostelbos heeft wel enig idee waar de kritiek vandaan komt. “Vroeger deden de architecten meestal zelf het bouwmanagement. Nu bouwmanagementbedrijven hier steeds vaker voor worden gevraagd, raken architecten dus een deel van hun werk kwijt. Vooral bureaus waar het minder goed mee gaat, vinden dit waarschijnlijk niet leuk. Gelukkig voor ons zijn veel architecten juist blij dat ze het managementgedeelte van een opdracht aan een derde partij kunnen overlaten.”

De meest recente en prestigieuze klus die Oostelbos Van den Berg binnen sleepte, is het voeren van het totale bouwmanagement over de ontwikkeling van een nieuwe woon- en zorgwijk aan de rand van Puttershoek, waar nu voetbalvelden liggen. “Een verpleeghuis doen we wel vaker, dat is onze specialiteit”, vertelt Oostelbos, voormalig directeur van een verpleeghuis. “Maar een hele wijk is nieuw voor ons. Sporthal Kees Verkerk wordt uitgebreid, er komen onder meer hofjeswoningen voor verstandelijk gehandicapten, vijftig eengezinswoningen, een zwembad en een verpleeghuis. Eigenlijk een seniorenstad in het klein.”

Als eind dit jaar de bouw begint, heeft het voorbereidingsproces anderhalf jaar in beslag genomen. “Het is uniek dat zo�n proces zo weinig tijd in beslag neemt. De gemeente heeft het er echt doorgeduwd, de verantwoordelijke wethouder is zelfs voorzitter van de overkoepelende stuurgroep. De Hoekse Waard telt heel veel verpleeghuizen waar mensen nog met zijn vieren of zessen op een kamer liggen. Dat kan vandaag de dag echt niet meer.”

Oostelbos Van den Berg contracteerde zelf architectenbureau Oomen Havermans Waltjenen en een aantal adviseurs. “Vooral bij een project als dit, waar de architect met meerdere opdrachtgevers te maken heeft, is het voor alle partijen prettig als een bouwmanagementbedijf de communicatie in goede banen leidt. Hier hebben we te maken met de gemeente, de woningbouwvereniging en de stichting die het verpleeghuis exploiteert. Die hebben allemaal andere belangen.”

Maar ook wanneer er maar één opdrachtgever is, biedt een bouwmanagementbedrijf grote voordelen, benadrukt Oostelbos. “Wij kijken wat afstandelijker naar een gebouw dan een architect, die zich vaak verliest in allerlei prachtige ontwerpen. Een gebouw moet niet alleen mooi, maar ook functioneel zijn. Onze visie is breder, we kijken ook naar de toekomst. Als over twintig jaar de vergrijzing over het hoogtepunt heen is, zal er minder behoefte aan ouderenwoningen en verpleeghuizen zijn. De woningen die we nu bijvoorbeeld bouwen in de zorgwijk, zijn dan heel eenvoudig om te vormen naar woningen voor jongeren.”

Over de vermeende onkunde bij bouwmanagers kan Oostelbos kort zijn. “De enigen die bij ons niet technisch onderlegd zijn, ben ik zelf en mijn secretaresse. Ik ben zorgmanager, mijn zakenpartner Van den Berg is bouwkundige. De mensen bij ons in dienst hebben op de HTS of de TU gezeten of gezondheidswetenschappen gestudeerd. Kundig genoeg, lijkt me.”

Bovendien vallen de kosten door tussenkomst van een bouwmanagement bedrijf eerder lager dan hoger uit, voegt Oostelbos toe. “Namens de opdrachtgever bewaken we de kosten van het project. Architecten willen vaak meer, mooier, duurder; wij zorgen ervoor dat dat binnen de perken blijft. De kosten van een bouwproject worden veel minder vaak overschreden dan vroeger. Als het gaat om het verminderen van risico�s, doen opdrachtgevers er beter aan het bouwmanagement uit te besteden. Zelfs Van de Valk, die vroeger alles zelf deed, besteedt het management nu uit.”

�Onze mensen

zijn hts�ers of academici�

Reageer op dit artikel