nieuws

Bouwer wil van gemeente beter vergunningenbeleid

bouwbreed

den haag – Bijna de helft van alle ondernemers vindt dat gemeenten na de raadsverkiezingen op 7 maart aan hun vergunningenbeleid moeten werken. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau TNS-Nipo en Rabobank Nederland.

Met name bouwers en ondernemers in de horeca en detailhandel storen zich aan de huidige procedures. In het totaal vindt bijna de helft van de ondervraagde middelgrote en kleine bedrijven (mkb) dat lokale overheden op dit gebied steken laat vallen.

De ondernemers zijn ontevreden over het beleid van de huidige colleges. Driekwart van de ondervraagde mkb�ers geeft aan zich niet in de koers van het gemeentelijke beleid te herkennen.

De ontevredenheid zit de ondernemers hoog. Volgens TNS-Nipo vindt tweederde van de ondervraagde bedrijven dat de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van groot belang is voor de bedrijfsvoering.

Naast zorgen over het vergunningenbeleid zit de ondernemer ook met de bereikbaarheid van zijn bedrijf in de maag. Tweederde van de mkb�ers vindt dat de gemeente waarin hun bedrijf is gevestigd, de afgelopen vier jaar minder toegankelijk is geworden.

De problemen met de bereikbaarheid beperken zich niet tot bedrijven die in het centrum zijn gevestigd. Ook ondernemers die aan de rand van de bebouwde kom zitten, worstelen met het probleem. Daarbij gaat het niet alleen om met files verstopte wegen, maar ook om voldoende parkeergelegenheid.

Ondernemers zijn overwegend liberale stemmers. Van de deelnemers aan het onderzoek laat 29 procent weten op de VVD te stemmen. Het CDA is de tweede partij in mkb-land. De christen-democraten kunnen op 11 procent van de stemmen rekenen. De PvdA is met precies één op de tien stemmen even groot.

Opvallend genoeg legt Leefbaar het af tegen de Socialistische Partij (SP). De partijen krijgen respectievelijk 0 en 2 procent van de stemmen.

Reageer op dit artikel