nieuws

Bouwen met hout is keuze vanuit het wezen van de mens

bouwbreed

amsterdam – Op de houtdag, vorige week woensdag, spraken twee buitenlandse architecten van wereldfaam. De Australische Richard Leplastrier en de Amerikaan James Cutler. Hun benadering van bouwen met hout is bijzonder.

“De keus voor bouwen met hout is een keuze vanuit het wezen van de mens”, zo benadrukten de architecten. Dat lijkt anders dan hoe er in Nederland met hout in de bouw wordt omgegaan. Het betoog van James Cutler begon dan ook met een opmerking over hoe in Nederland elke vierkante meter gemaakt lijkt te zijn door de mens.

Cutler plaatst zijn houten gebouwen het liefst midden in de natuur en probeert daarbij de natuur zo min mogelijk te beschadigen. “Zelfs de bouwvakkers houden rekening met mijn verzoek de omgeving zo veel mogelijk intact te houden.”

Zo komen zijn houtconstructies te staan in bosrijke omgeving, over watervallen en in landschappen waar de oerkracht van ongerepte natuur nog voelbaar is. Cutler verhaalt over een opdracht voor een woonhuis op een kavel waar de eigenaar zoals gebruikelijk alle vegetatie wegbuldozerde. Hoewel Cutler probeerde er nog het beste van te maken, kon hij de opdracht niet uitvoeren omdat het weghalen van de oude bomen de plaats in een �murderscene� zonder ziel had veranderd. Een luxe die de architect zich in die tijd niet kon permitteren maar hij bleef trouw aan zijn gevoel.

De gebouwen van Cutler combineren hout en glas met een verfijnde detaillering van stalen hulpconstructies en verbindingselementen. De oorsprong van de materialen en de constructie blijven zichtbaar. Zijn aanpak werpt vruchten af. Cutler geeft inmiddels leiding aan een architectenbureau in Seatle met vijftien medewerkers.

Cutler ontwierp en bouwde tussen 1990 en 1997 het huis van Bill Gates. Hoewel het gebouwencomplex gelegen is op een mooi, 200 miljoen dollar kostend landgoed aan Lake Washington bij Seatle, wilde Cutler hier een stapje verder gaan in zijn milieuvriendelijke manier van bouwen. Hij kon de miljardair ervan overtuigen het gebied tot een moeras te maken waar nieuw leven kan ontstaan en veel te bouwen met gerecycled hout. “Hoewel de opdrachtgever het kan betalen, hoeft voor dit oude materiaal geen boom geveld te worden. Bovendien is het hout uitgewerkt en kan het zonder probleem in het gebouw worden toegepast.” Het 14.000 vierkante meter grote gebouwencomplex ligt tegen en in de rotswand. Cutler mag helaas niet alles laten zien van dit miljoenenproject. Maar de toeschouwers kregen een indruk van een gebouw dat met veel gevoel voor detaillering en functionaliteit is ontworpen.

Houtarchitectuurprijs

Na deze lezing ontving Frank Havermans de Houtarchitectuurprijs. Hij ontwierp een gasthuis uit multiplex constructieplaten, dat hangt aan de binten van een voormalig klooster in Vught. Juryvoorzitter Aron Van Berky: “De jury vindt dit het meest verrassende project van de inzendingen. Met relatief goedkoop materiaal is een juweel gemaakt. De wijze waarop de schuur is verbouwd en ingericht geeft het gebouw nieuw leven en een totaal ander karakter. Er is veel aandacht aan de fraaie detaillering besteed. De atelierwoning laat zien dat architectuur en beeldende kunst zeer dicht met elkaar verweven (kunnen) zijn.”

Reageer op dit artikel