nieuws

Bouw- en wegensector Vinci boekt sterke vooruitgang

bouwbreed Premium

parijs – Het Franse bouw- en concessiebedrijf Vinci had een heel mooi jaar 2005. De omzet ging met 10,4 procent omhoog naar 21,5 miljard terwijl het nettoresultaat met 871 miljoen 19,1 procent hoger uitkwam.

Bovendien stond er eind december voor 15,8 miljard euro aan opdrachten in de boeken, 14 procent meer dan een jaar eerder en genoeg voor tien maanden werk. “De vooruitzichten voor 2006 zijn dan ook prima”, meldt topman Zacharias.

Vinci, dat in ons land onder meer aan de hsl-zuid werkt, deed het zowel in Frankrijk zelf als op andere markten goed. Van de omzet kwam 13,3 miljard uit de binnenlandse markt. Internationaal ging de omzet met 11,5 procent omhoog naar 8,25 miljard, waarmee het buitenland nu goed is voor 38 procent van de activiteiten. Vooral de bouw- en wegensector boekten een �zeer sterke vooruitgang�, met name in Frankrijk en in Centraal-Europa. De bouwdivisie boekte een omzet van bijna 9,4 miljard en zag de nettowinst met 30,1 procent toenemen naar 323 miljoen. In deze sector kon Vinci flink hogere marges realiseren, waardoor de operationele winst op bouwactiviteiten 42,5 procent hoger uitkwam. De wegendochter Eurovia boekte met bijna 6,5 miljard een 12,2 procent hogere omzet en zag de winst met 14,2 procent stijgen naar 159 miljoen. De energiedochter bleef achter bij deze goede prestaties; hier ging de omzet met 5,1 procent omhoog naar 3,5 miljard. De rest van de omzet komt van concessies zoals de Franse exploitant van autowegen Cofiroute en de Brug over de Baai van Korinthië in Griekenland.

Reageer op dit artikel