nieuws

Blauw

bouwbreed

Een maand geleden schreef de grootste ochtendkrant van ons land dat het miljoenenproject de Blauwe Stad in Groningen was mislukt. Daarna werd het muisstil. Op dat moment waren er slechts 90 van de 1500 nieuwe woningen verkocht. Nou is jour- nalistieke overdrijving ook een kunst, maar de boodschap klopte wel. En, ik had dit al […]

Een maand geleden schreef de grootste ochtendkrant van ons land dat het miljoenenproject de Blauwe Stad in Groningen was mislukt. Daarna werd het muisstil. Op dat moment waren er slechts 90 van de 1500 nieuwe woningen verkocht. Nou is jour-

nalistieke overdrijving ook een kunst, maar de boodschap klopte wel. En, ik had dit al voorspeld.

Terugkomend van een autovakantie in Scandinavië bezocht ik op 5 augustus 2005 het bezoekerscentrum van deze Blauwe Stad waarvoor de ko-

ningin eerder het startsein had gegeven. Op mijn kritische vragen had men weinig concrete antwoorden en daarna liet men niets meer van zich horen. Dom hoor.

Verder rijdend naar de Randstad mopperde ik in de auto: dat project wordt niks. Het wordt zeker geen stad. De kavels grond met of zonder huis staan daar in Oost-Groningen te koop tegen Randstedelijke prijzen, die nog al aan de hoge kant zijn.

Met alle respect voor Oost-Groningen: die prijzen zijn veel te hoog en hebben weinig te maken met de aldaar geldende marktprijzen voor onroerend goed.

De Blauwe Stad ligt tussen een aantal gemeenten: Winschoten, Reiderland en Scheemda. De overbodige akkers heeft men afgegraven tot er een meer ontstond, rondom dit meer

liggen de bouwkavels voor woningen. De Blauwe Stad ligt dus in die drie gemeenten en wel zodanig dat de gemeentegrenzen door een aantal bouwkavels heenlopen. Dat is niet handig.

Maar wat ik nog veel onhandiger vind is het volgende. Deze drie gemeenten met hun dorpskernen zijn samen met de provincie dit project begonnen om het gebied economisch te versterken. Dat

is hun goed recht. En wat bedenken die gemeenten dan met de provincie? In de Blauwe Stad komt geen enkele economische activiteit: geen winkel, geen café, geen bakker, geen slager, geen postkantoor, geen krantenkiosk. Want om de economie van dit gebied te versterken moeten de toekomstige bewoners van deze dure huizen voor iedere boodschap, ieder glaasje bier, ieder krantje naar een van de omliggende gemeenten en dorpskernen.

Zegt u nu zelf,

als u een duur huis koopt, verwacht u toch minimaal dat u de hond uitlaat en dan en passant een krantje, brood of biertje wilt kopen. Dit zonder op de fiets of in de auto te springen om uw zuurverdiende geld te mogen uitgeven.

Ik begrijp dus best dat deze opzet aspirant-kopers afschrikt, zeker als ik de hoge grond en onroerend goedprijzen bekijk. Inderdaad, dit is allemaal leuk bedacht door lokale politici, maar een goede projectontwikkelaar had van tevoren een gedegen marktonderzoek laten doen en de uitkomsten daarvan lijken mij nu wel duidelijk.

Nu hoop ik maar dat er niet te veel belastinggeld (letterlijk) in het water is gegooid. Wellicht is dit project nog te redden door de koopprijzen te verlagen tot regionaal niveau en door commerciële activiteiten in de nieuwe stad toe te staan. Ook zou ik er een aparte gemeente van maken.

Of de drie gemeenten inclusief

de Blauwe Stad tot een gemeente laten samensmelten. Daarmee wordt het bestuurlijk kader van dat gebied duidelijk en wekt

dat geen argwaan meer bij de nieuwe bewoners. Eigen winkels, café en dergelijke lokalen in dit nieuwe gebied hoeven geen concurrentie te brengen voor de

binnengemeentelijke middenstand.

Het werkt volgens mij stimulerend. Zo niet, dan blijft deze stad wel erg blauw.

Reageer op dit artikel