nieuws

Binnenklimaat thema van Rockwool Prijs

bouwbreed

kopenhagen – Isolatiematerialenfabrikant Rockwool hoopt op meer aandacht van overheden en research voor de kwaliteit van het binnenklimaat. Het Deense bedrijf heeft om die reden zijn jaarlijkse Rockwool Prijs toegekend aan twee naar zijn oordeel baanbrekende onderzoekers, de Fin Olli Seppänen van de technische universiteit van Helsinki en diens collega Carsten Rode van de Deense […]

kopenhagen – Isolatiematerialenfabrikant Rockwool hoopt op meer aandacht van overheden en research voor de kwaliteit van het binnenklimaat.

Het Deense bedrijf heeft om die reden zijn jaarlijkse Rockwool Prijs toegekend aan twee naar zijn oordeel baanbrekende onderzoekers, de Fin Olli Seppänen van de technische universiteit van Helsinki en diens collega Carsten Rode van de Deense TU. Volgens Rockwool dreigt de aandacht voor het binnenklimaat ondanks het enorme economische en maatschappelijke belang in het vergeetboek te raken door de concentratie op het gebied van energiebesparing. Beide prijswinnaars onderschrijven die gedachte. Seppänen pleit daarom voor nieuwe Europese bouwstandaarden, onder meer ten aanzien van de verhouding tussen temperatuur en ventilatie. De Finse hoogleraar kreeg al eerder internationale prijzen voor zijn binnen zijn vakgebied.

Rode is �vochtspecialist� en stelt dat er weliswaar al veel bereikt is bij de preventie van vocht in gebouwen, maar dat het beter kan. Hij verzet zich tegen het “fabeltje” dat gebouwen moeten kunnen ademen. Naar zijn opvatting zijn ondichtheden slechts veroorzakers van vochtproblemen. De Rockwool Prijs 2006 was de veertigste in successie en bedraagt in totaal een half miljoen kroon (67.000 euro).

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels