nieuws

Beton gewapend met enkel textiel

bouwbreed

dresden – Glasvezels en beton blijken een ijzersterke combinatie. De Universiteit van Dresden ontwikkelde samen met een betonfabrikant een textielgewapende voetgangersbrug van 9 meter die aan alle normen voldoet maar slechts eenvijfde van het gangbare gewicht heeft.

De TU Dresden en betonfabrikant Oschatz GmbH uit Duitsland ontwikkelden een techniek om constructies te maken met alleen een textielweefsel van glasvezels als wapening. Het textielweefsel als versterking van gewapendbetonconstructies is al meer toegepast. Nu is het gelukt om een statisch belaste betonconstructie, een gesegmenteerde brug, te maken met textielweefsel als enige vorm van versterking in het beton.

Vorig jaar plaatsten de ontwikkelaars een uit tien segmenten opgebouwde brug over de rivier de Dollnitz op het terrein van de Landesgartenschau in het Duitse Oschatz.

De segmenten hebben een lengte van 0,9 meter, zijn 3 meter breed en hebben zeer dunne wanden. De dekking van wapeningsstaal van verschillende centimeters is bij gebruik van textiel niet nodig. Hierdoor werd het mogelijk een wanddikte van slechts 30 millimeter te maken.

De hele brug weegt ongeveer 6 ton, een vijfde van wat de brug had gewogen als hij was gemaakt van met staal gewapend beton. Twee voorgespannen staalkabels aan de bovenzijde en vier in het loopvlak maken de 9 meter lange brug statisch belastbaar. De door de normen voorgeschreven waarden werden ruim overtroffen door het prototype. Daarmee was de weg vrij voor de bouw van de brug voor het tuinevenement in april dit jaar.

In juni zal de TU Dresden voor het project de Encouragement Award ontvangen. Deze door de Fédération Internationale du Beton (FIB) ingestelde prijs wordt elke vier jaar toegekend aan de makers van een bijzonder betonnen bouwwerk.

Reageer op dit artikel