nieuws

Beschermingskoker van tui Prins Clausbrug defect

bouwbreed

utrecht – Onderzoek aan de Prins Clausbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal in Utrecht heeft aangetoond dat een samenstel van kunststof kokers aan de bovenzijde van een van de tuidraden niet naar behoren functioneert.

De Prins Clausbrug is een tuibrug met één pyloon. Het brugdek is opgehangen aan tuidraden die de belasting via de pyloon naar de fundering leiden. De stalen tuidraden zijn over de hele lengte van wegdek tot bij de top van de pyloon voorzien van een kunststof mantelbuis om de tuien tegen corrosie door vocht te beschermen.

Om lengteverschillen door verschillen in temperatuur op te vangen zijn aan de bovenzijde voorzieningen getroffen met drie kunststof kokers die in en uit elkaar kunnen schuiven. Maandag bleek zo�n samenstel niet meer te functioneren. Inspectie met abseilers toonde dit aan. Omdat het samenstel van uitschuifkokers boven in de tui niet naar behoren functioneert kan daar vocht in de mantelbuis terechtkomen. �Een ongewenste situatie die zo snel mogelijk verholpen dient te worden� laat de gemeente weten.

De situatie levert op het ogenblik echter geen gevaar op voor de gebruikers van de brug en blijft open voor het verkeer. De inspectie met de abseilers van maandag loopt vooruit op een reguliere algehele inspectie die voor volgende week in het onderhoudsschema is opgenomen. Dan zal mogelijk duidelijk worden waardoor het probleem bij de ene tui is ontstaan.

De Prins Clausbrug is een belangrijk onderdeel van de verbinding tussen de �oude stad� Utrecht en de �nieuwe wijk� Leidsche Rijn. De brug is gebouwd door de aannemerscombinatie CFE Beton en Waterbouw/Victor Buyck Steelstructures naar een ontwerp van Ben van Berkel en werd in 2003 door Prinses Máxima geopend.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels