nieuws

Asbestprobleem in Harderwijk onbetaalbaar

bouwbreed Premium

harderwijk – De gemeente Harderwijk vreest dat de sanering van de voormalige asbestfabriek Asbestona en door asbest vervuilde gebieden en wegen in de omgeving onbetaalbaar wordt. Harderwijk schat de opruimkosten op 50 miljoen euro.

Van onze parlementaire reactie

De gemeente kampt met de erfenis van het bedrijf Asbestona, dat na Eternit in het Twentse Goor in de vorige eeuw de grootste asbestverwerkende industrie in Nederland was. De fabriek is onlangs aangekocht door de gemeente en omliggende terreinen blijken zwaar vervuild. Volgens een woordvoerder van de gemeente zit Harderwijk daarnaast met 120 hectare met asbest vervuilde grond rond vele eendenschuren, die destijds met materiaal afkomstig uit de fabriek zijn gebouwd.

De gemeente laat de fabriek pal naast de binnenstad slopen om ruimte te maken voor woningbouw. Sanering van het terrein en omliggende vloeivelden waar met asbest vervuild water van de fabriek werd geloosd, kost alleen al 8 miljoen euro.

Net als bij Eternit werd het fabrieksafval van Asbestona kosteloos aan particulieren beschikbaar gesteld voor wegverharding. Particulieren worden voor de kosten van de sanering kosteloos gesteld, maar gemeenten niet. Naast Harderwijk kampen in Gelderland ook de gemeenten Berkelland, Lochem, Nunspeet, Ermelo en Putten met astbestvervuiling.

Donderdag spreekt de Tweede Kamer met staatssecretaris Van Geel (milieu) over de aanpak van de asbestproblemen in Nederland. Gemeente Harderwijk en provincie Gelderland hebben Van Geel gevraagd extra geld te reserveren voor de sanering van vervuilde grond. Van Geel heeft gisteren in een brief aan de Kamer laten weten dat hij met gemeenten bekijkt hoe de saneringen kunnen worden betaald, mocht blijken dat er in regio zelf onvoldoende geld voor is.

In de brief aan de Kamer stelt de staatssecretaris dat hij niet verwacht dat er na Goor en Harderwijk nog andere plaatsen komen bovendrijven waar de asbestvervuiling in wegen en paden zo omvangrijk is.

Niettemin blijkt uit zijn eerste inventarisatie naar de asbestproblemen in Nederland dat de bodem waarschijnlijk op veel meer plekken is verontreinigd met asbest dan tot voor kort werd aangenomen. Ook in Wormer, Huizen, Assendelft en Coevorden waar asbestverwerkende bedrijven zaten, zijn verdachte locaties aangetroffen. Nader onderzoek moet de ernst duidelijk maken.

Uit Van Geels inventarisatie blijkt dat tussen 1917 en 1993 in Nederland in totaal 4,3 miljoen ton asbesthoudend product is gemaakt waarvan 1 miljoen ton is geëxporteerd.

Reageer op dit artikel