nieuws

Arcadis passeert grens van miljard euro omzet

bouwbreed

amsterdam – Arcadis heeft over 2005 een recordwinst geboekt van 33,4 miljoen euro. Voor het eerst in zijn geschiedenis noteert het ingenieursbureau een omzet van ruim 1 miljard euro.

“De vooruitzichten voor 2006 zijn goed”, stelt bestuursvoorzitter Harry Noy. “De marktomstandigheden zijn gunstig. Met onze recente aankopen kunnen we daar goed van profiteren.” Noy rekent de komende jaren op grotere orders met betrekking tot waterbeheer en dijkversterking in het door orkanen zwaar getroffen gebied rond New Orleans. Tot nu toe bleef de rol van Arcadis daar beperkt tot twee kleinere adviesopdrachten.

Het Arnhemse ingenieursbureau slaagde erin zijn bedrijfsopbrengsten in het vierde kwartaal met 24 procent op te krikken tot 309 miljoen euro. Dankzij die eindsprint haalde de onderneming de jaarwisseling met een omzet van 1001 miljoen euro, een fractie boven de grens van een miljard.

De groei was mede mogelijk door een valuta-effect van 5 procent. Behalve de Amerikaanse dollar steeg ook de voor Arcadis belangrijke Braziliaanse reaal in waarde. De autonome groei kwam vooral uit Brazilië, Frankrijk en België. Ook Duitsland trekt weer aan. Licht gloort eveneens op de Nederlandse markt. De belangrijkste impuls bij Arcadis kwam vorig jaar uit het milieu. De omzet in dit segment steeg met 33 procent. Aankopen op de Amerikaanse markt droegen voor 22 procent bij aan de groei.

In de Verenigde Staten steeg de autonome omzet met 14 procent. Een belangrijk verkoopproduct is Grip, Arcadis� model voor bodemsaneringen tegen een gegarandeerde prijs. De Arnhemmers hadden eind vorig jaar voor een kwart miljard dollar aan Grip-projecten in portefeuille. In de VS verwierf Arcadis in 2005 voor 60 miljoen dollar aan nieuwe Grip-opdrachten.

Slagvaardigheid

In het segment Gebouwen realiseerde Arcadis vorig jaar een groei van 9 procent. Met de verkoop van het gedetailleerde tekenwerk in de VS en de overname van AYH werd de slagvaardigheid aanzienlijk verbeterd. De autonome groei bij Gebouwen bedroeg 7 procent. In het vierde kwartaal haalde het bedrijf een belangrijk vierjarig beheerscontract voor DSM en Sabic binnen.

Infrastructuur kon het succes van Milieu en Gebouwen niet bijbenen maar pakte nog altijd een groei van 5 procent. De autonome groei kwam vooral vanuit Brazilië, de VS en Frankrijk. In Nederland daarentegen daalde de omzet nog met 4 procent. De binnenlandse markt herstelde zich door meer investeringen in het spoor, herstel van de gemeentelijke markt en een toename van de publiek-private werken. Op het gebied van de infra bleef Duitsland zwak.

Topman Noy verwacht dat de Nederlandse markt zich zoetjesaan weer herstelt. Te voorzien is dat door de aantrekkende economie weer meer middelen vrijkomen voor onderhoud en vernieuwing. Ook over de pps-projecten is Noy optimistisch. In Europa is vooral de markt in Frankrijk en België gunstig. Dankzij de Europese investeringsfondsen ligt bovendien een flinke portie werk te wachten in Centraal Europa.

“Ons beleid is erop gericht vanuit sterke thuismarktposities synergie te realiseren”, stelt Noy. “We richten ons op dienstverlening aan multinationale bedrijven, bodemsanering, infrastructuur maar ook projectmanagement. De focus blijft op activiteiten met meer toegevoegde waarde om de marges verder te kunnen verbeteren.”

In het vierde kwartaal haalde Arcadis 41 procent van zijn omzet uit de Verenigde Staten. Nederland heeft een inbreng van 26 procent.

Reageer op dit artikel