nieuws

Amec ontevreden over Britse bouwactiviteiten

bouwbreed

londen – Het Britse bouw- en serviceconcern Amec vindt de prestaties in de Britse bouwdivisie, vooral de wegenbouw, teleurstellend. Ook in de VS gaan de zaken op dit gebied niet naar wens. Daarom heeft Amec besloten zich uit minder attractieve bouwsectoren terug te trekken.

Amec zag de winst vorig jaar met 7 procent oplopen naar bijna 180 miljoen euro. In de dienstenafdeling ging de winst met 18 procent omhoog en in de offshore/energie zelfs met 25 procent. De omzet steeg met 6,1 procent naar ruim 7,1 miljard. Verder werd de waarde van de ppp-portefeuille met 42 procent opgewaardeerd naar 158 miljoen. Amec is onder meer betrokken bij de Incheon brug in Zuid-Korea.

Bestuursvoorzitter Sir Peter Mason spreekt van �een werkelijk uitzonderlijk jaar voor de meeste van onze werkzaamheden. De slechte prestaties in de Britse bouw drukken het resultaat echter behoorlijk.� Het bedrijf meldt verder dat de activiteiten in Irak vanaf begin dit jaar op een aanzienlijk lager niveau liggen dan voorheen.

Amec heeft al eerder de technische service- en raildochter Amec Spie in de etalage gezet. Het vooral in Frankrijk actieve bedrijf, dat afgelopen jaar met name in de regio Parijs goede zaken deed, heeft al de belangstelling getrokken van de grote Franse bouwers Bouygues en Vinci. Amec meldt echter dat er ook gegadigden in de financiële hoek zijn. De verkoop zal niet voor half dit jaar worden afgerond, verwacht het Britse bedrijf. Het concern gaat daarna de overige activiteiten definitief opsplitsen in twee afzonderlijke bedrijven, één voor bouw en bouwdienstverlening en één voor activiteiten in de offshore, energie en nucleaire sectoren. Vooral in activiteiten rond de bouw of juist afbraak van kerninstallaties ziet Amec toekomst. Het bedrijf heeft afgelopen jaar weer een tweetal specialisten op dit gebied aangekocht en heeft samen met het Amerikaanse CM2H Hill een samenwerkingscontract gesloten met het Britse nucleaire agentschap dat de afbouw van een reeks verouderde kerncentrales verzorgt.

Reageer op dit artikel