nieuws

Aansluitputje handiger dan vloerzuiltje

bouwbreed

De wirwar aan kabels op de gemiddelde kantoorvloer blijft uitvinders inspireren tot inventieve oplossingen. Zo moet een aansluitputje de opvolger worden van het vloerstruikelzuiltje.

AANHEF_SUB:octrooi

nummer: 1026664

houder: Ten Holter Constructies, Waalre

uitvinder: R. Ten Holter

De gemiddelde werkplek op een kantoor heeft minimaal aansluitingen nodig voor computer en telefoon. Meestal zitten deze aansluitpunten op wandgoten aan de gevel, ingebouwd in vloergoten in de vloer, of aan zuiltjes die uit het plafond steken. Voor de echte zware gebruikers, bijvoorbeeld de automatiseringsafdeling, zijn er zelfs verhoogde vloeren met daaronder alle ruimte voor grootschalige bekabeling. Uitvinder R. ten Holter vindt het allemaal maar niks: “Dat soort voorzieningen hebben elk een hoop nadelen”, schrijft hij in zijn octrooiaanvrage, “of ze zijn te duur, of je hebt een kerstboom van aansluitpalen, of je hebt snoeren over de grond lopen, of je hebt zuiltjes waarover je struikelt, of ze zijn gewoon niet handig.” Geheel in de traditie van een octrooiaanvrage zal zijn eigen vinding een aanzienlijke verbetering betekenen ten opzichte van de huidige praktijken.

In een echt modern kantoor gaat alles draadloos, en wat dat betreft lijkt Ten Holter een achterhoedegevecht te leveren. Aan de andere kant zijn er nog heel wat oude installaties in omloop, en zelfs een laptop op een kantoor met flexibele werkplekken is sterk gebaat bij een aansluiting op het elektriciteitsnet. Tenslotte heeft niet iedereen in zijn persoonlijke werktrolly twee sets opgeladen reserve accu�s. De uitvinder uit Raalte ontwierp een “vloervoorziening welke geplaatst kan worden in bijvoorbeeld een betonnen vloer”. Het blijkt te gaan om een doosvormige constructie die bijvoorbeeld op een geprefabriceerde betonnen vloerplaat kan worden gezet, voordat de afwerkvloer wordt gestort. Achteraf aanbrengen lijkt daardoor alleen mogelijk bij een grondige renovatie. De vloervoorziening heeft een bodemframe met vloerplaat en zijwanden met doorvoeropeningen. De rechthoekige of ronde doos wordt vastgemaakt op de vloerplaat en tegen het inlekken van beton wordt de open bovenzijde tijdelijk afgedekt met een �afdekvoorziening�. Over de doorvoeropeningen in de wanden zegt de octrooitekst verder niets, maar die zullen ook wel zijn afgesloten.

Als de gestorte vloer is uitgehard, kan het montageframe in het ontstane vloerputje worden vastgezet aan de afstandsbeugels van het bodemframe. Het montageframe biedt ruimte voor de eventueel geprefabriceerde frontplaat met contactdozen voor elektriciteit en dataverkeer. Aan de bovenkant van het frame zit een bevestigingsrand waarin een instelbaar bovenframe komt met een afdekplaat die is voorzien van een uitsparing voor het doorvoeren van kabels. Ten Holter Constructies is onvindbaar op internet en Ten Holter niet bereikbaar, waardoor het onduidelijk blijft wat de opbouwhoogte is van het aansluitputje. Het octrooi omvat ook een lagere variant, bijvoorbeeld voor gebruik bij kanaalplaatvloeren, maar ook daarvan blijven de afmetingen onduidelijk.

Reageer op dit artikel