nieuws

Wonen Limburg laat Randstad-collega’s achter zich

bouwbreed Premium

Grote randstedelijke corporaties bouwen relatief weinig nieuwe woningen. In de toptien van sociale huisvesters komen twee corporaties voor uit de Randstad met de ten opzichte van hun bezit grootste nieuwbouwinvesteringen. Dat blijkt uit een rondvraag langs de drie grootste corporaties van iedere provincie.

De best scorende randstedelijke sociale huisvester is Ymere. De Amsterdamse corporatie besteedt in de periode tot en met 2010 ruim 40.000 euro per bestaande woning in nieuwbouw. De corporatie met bezit in de hoofdstad en het nabijgelegen Almere is daarmee goed voor een derde plaats.
Stadsgenoot Woonzorg Nederland is met een nieuwbouwbudget van bijna 30.000 euro per woning goed voor een zevende plaats in de toptien van relatieve groot investeerders.
De ranglijst wordt aangevoerd door het in Weert gevestigde Wonen Limburg dat de komende jaren per woning 47.700 euro in nieuwbouw steekt. Het absolute investeringsbedrag komt daarmee op 707 miljoen euro.
Neijstee uit Groningen bezet met een nieuwbouwbudget van 46.000 euro per woning de tweede plaats. De corporatie uit het noorden van het land besteedt de komende vier jaar 641 miljoen euro aan de bouw van nieuwe woningen.
Corporaties uit de oostelijke provincies, waaronder het Gelderse Volkshuisvesting Arnhem en het uit Enschede afkomstige Woonplaats, bezetten het middenveld van de landelijke toptien.
De 36 bevraagde corporaties steken gemiddeld 22.200 euro per bestaande woning in nieuwbouw. Precies de helft van de onderzochte groep ligt onder dit gemiddelde.

Onder gemiddeld

De corporaties uit de provincies Flevoland en Utrecht scoren allen onder het gemiddelde. In Utrecht scoort Vitalis het slechtst. De landelijk actieve corporatie heeft voor de komende jaren bijna 10.000 euro per bestaande woning uitgetrokken voor nieuwbouw.
In Flevoland zet Centrada de laagste relatieve nieuwbouwinvestering neer. De corporatie uit Lelystad heeft per bestaande woning 6600 euro op de begroting staan voor nieuwbouw. Waarbij opgemerkt moet worden dat Centrada zo’n 90 miljoen euro aan nieuwbouwplannen in de polderstad bij een andere sociale huisvester heeft geparkeerd.
Bij de beneden gemiddelde scorende corporaties zitten grote spelers, waaronder het Rotterdamse Woonbron en het in Huizen gevestigde de Alliantie. De sociale huisvesters steken respectievelijk 20.500 en 16.500 euro per bestaande woning in de realisatie van nieuw woningen.
De slechtste presterende zware jongen is Portaal, de derde corporatie van Nederland. De in Baarn gevestigde sociale verhuurder steekt per bestaande woning nog geen 13.000 euro in nieuwbouw. Nederlands grootste sociale huisvester Vestia levert een bovengemiddelde prestatie met een nieuwbouwbudget van 24.400 euro. De corporatie noteert daarmee een veertiende plaats.
Zie grafiek 3.

Reageer op dit artikel