nieuws

Waarschuwingsborden tegen fluisterasfalt in Vlaanderen

bouwbreed

brussel – De Vlaamse minister Kris Peeters (openbare werken en milieu) heeft opdracht gegeven om op alle wegvlakken in Vlaanderen, waar fluisterasfalt ligt, een waarschuwingsbord te plaatsen voor dit type wegdek.

De reden voor deze maatregel is het vonnis van een rechter in Hasselt, waarin werd bepaald dat de gemeente Diepenbeek een schadevergoeding moet betalen aan de familie van een man, die om het leven kwam bij een verkeersongeluk. De man slipte in januari 2002 met zijn auto op de Universiteitslaan in Diepenbeek op de plaats waar het gewone asfalt overgaat in fluisterasfalt.

De rechter verweet de gemeente nalatig te zijn geweest omdat ze verzuimd had op voldoende afstand van de plaats waar het gewone asfalt in fluisterasfalt overging, een waarschuwingsbord te plaatsen.

Als gevolg van dit vonnis en de consequenties die de betrokken minister daaruit trekt, zullen er nog dit voorjaar in heel Vlaanderen op een 170-tal plaatsen waar het gewone asfalt in fluisterasfalt overgaat, borden worden geplaatst die waarschuwen voor slipgevaar. De borden zullen ook aangeven hoe lang de strook fluisterasfalt is waar het risico op gladheid bestaat. Het plaatsen van de waarschuwingsborden kost de Vlaamse staatskas een kleine 70.000 euro.

Reageer op dit artikel