nieuws

Voorschotregeling slachtoffers asbest

bouwbreed

den haag – Staatssecretaris Van Geel (milieu) is bereid een voorschot te betalen aan inwoners van het Overijsselse Goor die long- of buikvlieskanker (mesothelioom) hebben gekregen door asbest. Van Geel maakte de voorschotregeling, die een terugwerkende kracht heeft, gisteren bekend tijdens een bezoek aan het Hof van Twente waar Goor onder valt. Het gaat om […]

den haag – Staatssecretaris Van Geel (milieu) is bereid een voorschot te betalen aan inwoners van het Overijsselse Goor die long- of buikvlieskanker (mesothelioom) hebben gekregen door asbest.

Van Geel maakte de voorschotregeling, die een terugwerkende kracht heeft, gisteren bekend tijdens een bezoek aan het Hof van Twente waar Goor onder valt. Het gaat om de mensen die asbest van het plaatselijke Eternit-bedrijf kregen om paden en erven te verharden.

Begin november bleek uit onderzoek dat onder inwoners van Goor veel meer long- en buikvlieskanker voorkomt dan elders in Nederland. Ook bij mensen die niet in de plaatselijke Eternit-fabriek hebben gewerkt. De voorschotregeling geldt ook voor asbestslachtoffers uit Harderwijk (Gelderland) die op dezelfde manier – gratis bouwmateriaal van de voormalige Asbeston-fabriek – de ziekte mesothelioom opliepen. Van Geel overlegt momenteel met Eternit over afspraken voor een tegemoetkoming voor deze categorie asbestslachtoffers. Het ministerie van Sociale Zaken hanteert al langer een regeling voor werknemers (en besmette huisgenoten) die ongeneeslijk ziek zijn geworden tijdens het werken met asbest.

Reageer op dit artikel