nieuws

Verfdivisie Akzo Nobel draaide hogere omzet

bouwbreed

arnhem – De verfdivisie van Akzo Nobel heeft vorig jaar een hogere omzet gedraaid. Het bedrijfsresultaat daalde licht, blijkt uit de jaarcijfers van het Arnhemse concern.

De omzet in verven is in 2005 uitgekomen op dik 5,5 miljard euro. Dat is 6 procent meer dan in 2004. Vooral het vierde kwartaal droeg bij aan de groei. Die bedroeg 12 procent. Over het hele jaar daalde het brutoresultaat met 9 procent van 467 miljoen in 2004 naar 423 miljoen vorig jaar. In het vierde kwartaal steeg de winst exclusief bijzondere baten en lasten juist met 12 procent.

Akzo Nobel wijt deze cijfers aan het moeilijke jaar dat Coatings doormaakte. De prijzen van grondstoffen stegen hard. Op de bestaande markten had het bedrijf te maken met economische tegenwind. Wel is het de verfdivisie gelukt om de prijzen gemiddeld 5 procent te laten stijgen. Daar is in het vierde kwartaal van geprofiteerd al kon niet worden voorkomen dat het resultaat op geïnvesteerd vermogen onder de 20 procent daalde.

Autonoom groeide de omzet met 4 procent vooral dankzij de opkomende markten in de regio Azië-Pacific, Oost-Europa en het Midden-Oosten. Deze markten zijn ook goed voor 34 procent van de totale omzet. De tweede helft van 2005 was aanzienlijk sterker dan de eerste helft. De decoratieve verven lieten een gemengd beeld zien. In enkele grote West-Europese landen stonden de resultaten onder druk tegenover de opkomende markten waar de omzetten verbeterden.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels