nieuws

Veel staal en roest op tegelbeurs Cevisama

bouwbreed

valencia – Grote keramische platen met het uiterlijk van gewalst plaatstaal, liefst nog voorzien van roestplekken of schroeven. Dat was de grote trend op de Spaanse tegelvakbeurs Cevisama, vorige week in Valencia.

Na die gigantische investeringen in de nieuwbouw van het beurscomplex in Valencia wordt de buikriem aangetrokken, zowel door de beursorganisatie als ook door de tegelbranche zelf. Want die is gelijk opgegaan met het creëren van steeds grotere fabrieken. Afgelopen jaar ging er 3.880 miljoen euro om in de Spaanse tegelwereld, 3 procent meer dan het jaar daarvoor. De tijd van innovatie lijkt nu even stil komen te staan, niet in de laatste plaats vanwege de energieprijzen die in Spanje het afgelopen jaar met 65 procent stegen. De tegelprijzen gaan daarom ook omhoog.

De Cevisama blijft altijd de strijdende tegenhanger van de grootste tegelbeurs Cersaie in Bologna, Italië. Dit keer leek echter de eenheidsgedachte van producenten en designers wel erg toegeslagen. Na de introductie van steeds perfectere imitaties in hardsteen, natuursteen, hout en beton, is nu het staal aan de beurt.

Mede om de architecten tegemoet te komen en keramische gevelbekleding te stimuleren, koos zeker de helft van alle exposanten voor groot formaat keramische platen die eruit zien als gewalst plaatstaal en graag voorzien van roestplekken of schroeven.

Uiteraard een slimme zet uit marktstrategisch oogpunt, maar als expositie slaat het de gretigheid dood. Bovendien blijken sommige fabrikanten er ondanks de huidige technieken om geen tegel eenzelfde uiterlijk te geven niet in te slagen een repeterend effect weg te nemen. Vleugen en gefingeerde oxidatie-effecten dansen op grotere vlakken al gauw voor de ogen. In die zin zal zeker voor Nederland de neutralere betonlook zowel aan gevel als voor vloeren meer aftrek vinden.

De vele handelaren uit Nederland die aanwezig waren, kozen bijna allemaal de neutrale imitaties van travertin en hardsteen, met als versiering mozaïeken in steen of glasstrips. Glas vormt inmiddels een grote inspiratiebron voor de Spaanse designers, met steeds grotere tegels in matglas of keramiek dat het perfect weet na te bootsen. Dat geldt evenzeer voor de langwerpige houttegels die steeds minder te onderscheiden zijn van echte parketstroken of gezandstraald hout.

Naast dit alles keren de jaren vijftig, zestig en zeventig in volle glorie terug met wandseries die qua felle tinten en bloemmotieven de hippietijd en pop art-mode terughalen. Hier valt in combinatie met metallic, rvs en glas een feestelijke compositie mee te maken, waarbij ook structuren en uitstekende elementen weer volop een kans krijgen. Met al deze retrostijlen verzuchten de Nederlandse inkopers dat ze geen grote rage van oranje, groene, blauwe en gele patronen verwachten.

Het zal mondjesmaat op onze markt worden uitgeprobeerd onder het mom dat een handelaar zich altijd in de nationale smaak kan vergissen. De uitdaging ligt hiermee bij architecten, die steeds meer de mogelijkheden van keramiek durven te benutten.

Felle tinten keren weer terug.

Staalplaat met oxidatie-effecten.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels