nieuws

Varens en kantoorgebouwen tegen ergerlijk grondlawaai

bouwbreed

den haag – Luchthaven Schiphol, de gemeente Haarlemmermeer en inwoners van Hoofddorp-Noord zoeken samen naar oplossingen voor het aanzienlijke grondlawaai veroorzaakt door vliegtuigen. Een van de opties is de bouw van nieuwe kantoorgebouwen die als geluidsbuffer moeten optreden.

In het onderzoek dat is gepresenteerd aan de bewoners, worden nieuwbouw of de aanleg van groen als mogelijkheden geopperd om iets aan de overlast van de Polderbaan te doen.

Deze baan is sinds 2003 in gebruik en levert voor ongeveer 30.000 mensen geluidsoverlast op. Vooral stationair draaiende of taxiënde toestellen veroorzaken veel herrie.

Dit lawaai blijft volgens de huidige wetgeving buiten de berekeningen voor de geluidsoverlast. Alleen het stijgen en dalen worden gemeten. Schiphol wijst erop dat er later dit jaar bij de evaluatie van de wetgeving aandacht moet zijn voor het ontbreken van dit zogenoemde grondlawaai.

Om het geluid tegen te gaan wordt ook gedacht aan geluidswallen bij de baan. “Of door voor de juiste beplanting te zorgen. Stilstaande vliegtuigen met draaiende motoren maken een laagfrequent geluid dat als het ware over de grond rolt”, weet een woordvoerder van de gemeente Haarlemmermeer. “Als de grond zacht wordt door bijvoorbeeld varens te planten, kunnen deze het geluid absorberen. Het is samen met de nieuwbouw en de geluidswallen een van de oplossingen die we nader onderzoeken.”

Reageer op dit artikel