nieuws

Uitgraven metrostations duurder

bouwbreed

amsterdam – De kosten van de aanleg van de Noord-Zuidlijn dreigen opnieuw hoger te worden. Hoofdaannemer Max Bögl wil meer geld zien voor het uitgraven van de drie ondergrondse metrostations, zo heeft de gemeente Amsterdam bevestigd.

Bij de aanbesteding van de bouw van de ondergrondse metrostations Rokin. Vijzelgracht en Ceintuurbaan heeft Amsterdam indertijd geen vaste prijs afgesproken over het graafwerk. Bögl wil de kosten nu bijstellen, omdat onderaannemers een hogere prijs vragen. Volgens VVD-wethouder Van der Horst is de offerte te hoog. Andere aannemers zijn daarom uitgenodigd een bod uit te brengen.

Mochten die uiteindelijk niet goedkoper zijn, dan dreigt kostenoverschrijding. Over die omvang van de extra kosten wenst de gemeente nu geen mededelingen te doen.

Wethouder Van der Horst heeft de gemeenteraad toegezegd nog voor de raadsverkiezingen van begin maart te komen met nieuwe prognoses over kosten en planning van de metrolijn. Eerder deze maand werd al duidelijk dat de gemeente ook nog in onderhandelingen is verwikkeld met Strukton Betonbouw/ Van Oord ACZ over kosten en tempo van de werkzaamheden aan de Noord-Zuidlijn onder het Centraal Station.

Reageer op dit artikel