nieuws

Tijdelijke garage met modulair bouwsysteem

bouwbreed

de bilt – Een demontabele garage die makkelijk is op te bouwen of uit te breiden en zowel te huur als te koop is. Deze snelle tijdelijke oplossing beleeft in Zaandam zijn primeur.

De demontabele garage is een gezamenlijke ontwikkeling van Grontmij Parkconsult en Ballast Nedam Parking. “Het gaat om een modulair bouwsysteem dat bestaat uit stalen kolommen, HE-profielen van 24 centimeter in het vierkant, met dubbele T-liggers als vloerelementen. Alle elementen worden met bouten aan elkaar gekoppeld”, aldus Lammert Prikken, directeur Grontmij Parkconsult. “De betonnen liggers zijn standaard 2,5 meter breed en 16 meter lang, waarmee allerlei vormen te maken zijn.” Een ligger herbergt twee parkeerplaatsen.

Voor de fundering volstaan Stelconplaten. “De slanke stalen kolommen worden aan de Stelconplaten verankerd. Mocht dat gezien de bodemgesteldheid niet voldoende zijn, dan moet de garage worden onderheid. In dat geval beschouwen we de betonnen fundering als verloren.” De maximale hoogte voor de parkeervoorziening is vier bouwlagen, hoger zou kunnen, maar dan zijn verstevigingselementen nodig.

De demontabele garage voldoet aan de kwaliteitseis NEN 2443 voor ontwerp en inrichting van parkeergarages. Momenteel is de eerste tijdelijke parkeeroplossing in aanbouw in Zaandam, op de locatie Noordsche Bos tegenover het station. De garage biedt plaats aan vierhonderd auto�s.

Prikken: “We voorzien hiermee in een vraag om op korte termijn en snel parkeerplaatsen te realiseren. Het systeem biedt vooral uitkomst bij ontwikkelingsplannen in centrumgebieden of in situaties waar de uiteindelijk parkeeroplossing nog op zich laat wachten, zoals in Zaandam.” Een dezer dagen wordt begonnen met de bouw van een garage bij het Anthonie van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam die 250 auto�s herbergt.

De garage is zowel te koop als te huur. Het systeem wordt rendabel bij de aanleg van minimaal honderd parkeerplaatsen (vijftig liggers), een klus die binnen vier weken is geklaard. Uitgaande van koop komen de kosten globaal op 5000 tot 7000 euro per parkeerplaats. Thijs Huis in het Veld, sales manager bij Grontmij Parkconsult: “Uiteindelijk is het sneller, goedkoper en doelmatiger dan bestaande parkeersystemen. Omdat de materialen herbruikbaar zijn, is het ook een duurzaam systeem. Bijkomend voordeel is dat geen overbodige planprocedures nodig zijn als de garage korter dan vijf jaar blijft staan. In dat geval is slechts een bouwvergunning nodig.”

Verwachtingen

Door de 16 meter lange kolomvrije overspanningen van zowel de parkeerstroken als de parkeerweg is er een grote mate van rijvrijheid en veel doorzicht. De sociaal veilige oplossing heeft de verwachtingen verre overtroffen. “We zijn een beetje overvallen door de belangstelling. Het is een tijdelijke oplossing die duidelijk in een lopende vraag voorziet. We verwachten dat we jaarlijks circa tien garages een plaats kunnen geven.”

Het systeem op zich is uitontwikkeld. “Maar we kijken nog in hoeverre we het logistieke bouwproces kunnen optimaliseren zodat we ook op de meer seizoensgebonden activiteiten als strandbezoek snel kunnen inspelen.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels