nieuws

Strukton en Reef Infra op weg naar de bouwtop

bouwbreed

oldenzaal – De combinatie van Strukton en Reef Infra wil doorstoten naar de topvijf van de Nederlandse bouwsector. Dat zegt directeur Jami Goud van de Oldenzaalse onderneming.

Strukton maakte afgelopen vrijdag bekend dat Reef Infra wordt overgenomen. Daarmee voegt het concern een omzet van 60 miljoen euro en 220 werknemers toe. De totaalomzet van Strukton komt na de inlijving rond de 900 miljoen euro te liggen, goed voor de zevende plaats op de ranglijst van Nederlandse bouwondernemingen.

“De samenvoeging van Reef en Strukton is een perfect uitgangspunt om tot de topvijf te gaan behoren”, zegt Reef-directeur Goud.

Volgens hem was het voor het 100-jarige familiebedrijf Reef onvermijdelijk geworden om aansluiting te zoeken bij een groter concern. De vraag naar design & build-oplossingen is toegenomen en opdrachtgevers als Rijkswaterstaat zetten steeds vaker grotere, geïntegreerde bestekken in de markt.

“Die ontwikkeling heeft ons ertoe gedwongen een keuze te maken: op zoek naar een sterk moederbedrijf of een financiële partij die aan onze investeringswensen wilde voldoen. Met Strukton hebben we beide gevonden”, aldus Goud, die naar eigen zeggen via het informele circuit tegen Strukton is aangelopen.

Zelf een grote overname doen om zo de benodigde omvang te krijgen, is volgens Goud “niet serieus” overwogen. De directeur noemt de combinatie met Strukton uitstekend. “Wij zijn asfalt-zwaar en Strukton is goed gepositioneerd in de beton. Dat sluit perfect op elkaar aan.”

Reef Infra wordt ondergebracht bij Strukton Betonbouw, maar blijft onder eigen naam opereren. “Reef is een bekende naam, daar kan Strukton alleen maar van profiteren. Maar voor onze werknemers is het natuurlijk ook belangrijk dat de naam blijft gehandhaafd.

Goud voorziet geen hobbels meer op het verdere fusiepad, al moeten de bedrijven nog toestemming krijgen van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). “Dat zijn toch vooral formaliteiten. Wij verwachten in ieder geval geen problemen meer. Samen zijn we niet zo groot dat dat marktbelemmerend werk.” In maart willen de bedrijven de transactie afronden.

Afgelopen jaren ging Reef door een moeilijke periode. De omzet daalde van 90 miljoen euro in 2002 naar rond de 60 miljoen afgelopen jaar. Om de economische dip te overleven zag het bedrijf zich genoodzaakt vier vestigingen te sluiten en enkele arbeidsplaatsen te schrappen.

Volgens vakbonden is Reef “te groot voor het servet en te klein voor het tafellaken”. De bonden juichen de overname door Strukton dan ook toe omdat daarmee de werkgelegenheid van de Reef-werknemers wordt gewaarborgd.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels