nieuws

Sanering grond na naftalek Maarheeze

bouwbreed Premium

Petrochemisch bedrijf Sabic verwacht nog tot de zomer nodig te hebben voor het saneren van de grond in Maarheeze, die eerder deze maand vervuild raakte door een lek aan de naftaleiding. De kosten van de hele operatie schat Sabic op 2,5 tot 3 miljoen euro. Het lek werd veroorzaakt door het machinaal rooien van bomen op het terrein, waardoor de pijpleiding over een lengte van 30 centimeter scheurde.

Petrochemisch bedrijf Sabic verwacht nog tot de zomer nodig te hebben voor het saneren van de grond in Maarheeze, die eerder deze maand vervuild raakte door een lek aan de naftaleiding. De kosten van de hele operatie schat Sabic op 2,5 tot 3 miljoen euro. Het lek werd veroorzaakt door het machinaal rooien van bomen op het terrein, waardoor de pijpleiding over een lengte van 30 centimeter scheurde.
Door de lekkage is 30 kubieke meter nafta vrijgekomen. Een groot deel is op de bodem terechtgekomen en heeft zich verspreid over een oppervlakte van 4000 vierkante meter. De vervuilde grond wordt afgegraven en gereinigd. De vervuilde grond wordt vervangen door schone grond en er wordt een biolaag aangebracht. Dat werk moet voor de zomer klaar zijn.
In een vervolgfase wordt via luchtpijpen lucht in de ondergrond de resterende vervuiling aangepakt, die niet afgegraven kan worden. Dat duurt waarschijnlijk nog enkele jaren.

Reageer op dit artikel