nieuws

Samengestelde magneet versnelt aankleden van bekisting

bouwbreed Premium

den bosch – Bij gietbouw bedient Heijmans Materieelbeheer zich van een eigen, samengestelde magneetbevestiging voor accessoires. Deze bevestiging met een stalen pen zorgt voor een aanzienlijk grotere afschuifkracht en is onlangs met succes toegepast.

De nieuwe bevestigingsmethode is wezenlijk anders dan wat gangbaar is, meent Jo van der Aa, engineer bij Heijmans Materieelbeheer in Den Bosch. “De bestaande bevestigingen zijn puur gericht op de afschuifkracht van de magneet. Daardoor is de belasting beperkt. Door het bevestigingsmechanisme te optimaliseren, kan aanzienlijk meer kracht worden opgenomen.”

De bouwer maakt gebruik van de zogeheten lamellen-magneet van 8 bij 20 centimeter. Voor één kopschot volstaan twee magneten, bij een vloerbeëindiging zijn vier magneten nodig. Vervolgens is de samengestelde magneet op een bevestigingsbeugel gelast.

Van der Aa: “De lamellen-magneet heeft een belasting op afschuiving van 240 kilo bij een plaatdikte van 4 millimeter. Daaromheen hebben we een bevestiging gezet waaraan een pen zit. Door daarbij gebruik te maken van de magneten die bij een dikte van 10 millimeter een theoretische trekkracht van circa 1800 kilo hebben, kan de belasting aanzienlijk omhoog. Het toevoegen van de pen verhoogt de belasting bij een plaatdikte van 4 millimeter, op afschuiving van 240 kilo naar 1100 kilo. Bij een inklemming tussen twee wandpanelen is de toegestane belasting zelfs 1300 kilo.” Het stalen pennetje dat de afschuifkracht omhoog stuwt, heeft een diameter van 4,2 millimeter.

Afwijkingen

Tot voor kort monteerde de bouwer bij gietbouw voornamelijk krukstellen op de bekisting via vooraf geboorde gaten. “Wij vonden de afschuifkracht van de huidige magneten te laag en een dure investering. Het ontbreken van een wandprogrammering op de kist bemoeilijkte bovendien het aanbrengen van de kopschotten en de sparingen.”

De nieuwe bevestiging heeft ergonomische en praktische voordelen. “Het voordeel is dat de kopschotten lichter kunnen worden. Het gewicht van het kopschot, doorgaans ruim 35 kilo, is nu gereduceerd tot circa 25 kilo en is door zijn bevestigingsmethode door één persoon aan te brengen. Daarnaast is de kwaliteit van betonvlak en bekisting ermee gebaat. Tot nu toe moeten we gaten van rond 21 millimeter boren, hiermee volstaan gaten met een doorsnede van 4,8 millimeter. Al met al is de kist snel aangekleed.”

De bouwer heeft de toepassing onlangs voor het eerst gebruikt bij de vloer- en wandbeëindiging van woningbouwproject Erflanden (87 huizen) in Hoogeveen. “Magneet en pen hebben zich tot op heden goed gehouden. Bij stortproeven vertoonde de magneet een afwijking van slechts 1 millimeter.”

Heijmans Materieelbeheer heeft de nieuwe bevestigingsmethode puur voor eigen gebruik ontwikkeld. “De verwachting is dat na het eerste proefproject meer projecten met het systeem worden opgestart”, aldus Van der Aa. “De kinderziektes zijn eruit. Wellicht dat ons systeem nog voor verbetering vatbaar is. Dan denken we aan lichtere kopschotten of het optimaliseren van de bevestigingen.”

De bevestiging met een stalen pen van rond 4,2 millimeter verhoogt de belasting op afschuiven van 240 kilo naar 1100 kilo.

Reageer op dit artikel