nieuws

Rijkswaterstaat houdt vast aan asfaltpiek

bouwbreed

den haag – Rijkswaterstaat is niet van plan dit jaar nog te schuiven in de grote hoeveelheid geplande wegwerkzaamheden. Dat is aanleiding voor de Tweede Kamer om op korte termijn met minister Peijs (verkeer) te overleggen. Volgend jaar mag ook in de winter worden gewerkt, mits de aannemers de kwaliteit van het asfalt garanderen.

Rijkswaterstaat praatte deze week met alle betrokken partijen bij over de onderhoudspiek. Aangeschoven waren onder meer Bouwend Nederland, VNG, EVO en ANWB.

Boven op de reguliere werkzaamheden wordt dit jaar 420 kilometer en volgend jaar nog eens 562 kilometer asfalt aangepakt. Rijkswaterstaat heeft daarvoor een budget van 600 miljoen euro. De files zullen naar verwachting met 6 procent extra toenemen, zodat werkzaamheden voor 11 procent veroorzaker zijn van het fileleed.

Bouwend Nederland heeft aangekaart dat de wegenbouwers het hele jaar rond willen werken, terwijl Rijkswaterstaat de winter buiten de planning houdt. De opdrachtgever wil dit jaar alleen nog ingrijpen in de planning als het aantal files te veel oploopt. In de planning van 2007 zit wel ruimte. Rijkswaterstaat is vanaf volgend jaar bereid om ook in de wintermaanden werkzaamheden toe te staan. Voorwaarde is dat de bouwers de kwaliteit kunnen garanderen. “De werkzaamheden zijn dit jaar al verspreid over de maanden maart tot en met november en dat is al veel ruimer dan de gebruikelijke periode van mei tot en met september”, licht de woordvoerder van Rijkswaterstaat toe.

Minister Peijs laat er geen twijfel over bestaan: in de afweging van de belangen van wegwerkers en weggebruikers heeft Rijkswaterstaat er bewust voor gekozen de overlast voor de automobilist te beperken. Directeur-generaal Bert Keijts beweerde afgelopen week tijdens een radio-interview zelfs dat wegwerkers “inmiddels gewend” zijn aan nacht- en weekendwerk.

De sector heeft zich neergelegd bij de grote hoeveelheid nacht-, weekend- en vakantiewerk. De belangen zijn te groot om daar luidkeels tegenin te gaan. Bouwend Nederland heeft maandag dan ook bij Rijkswaterstaat bevestigd dat de wegenbouwers over voldoende capaciteit beschikken om de piek van dit en volgend jaar aan te kunnen. De weinig flexibele opstelling van Rijkswaterstaat is voor het parlement aanleiding om binnenkort met minister Peijs om de tafel te gaan. De kamerleden Van Hijum (CDA) en Slob (CU) zijn niet tevreden met het antwoord van de minister op hun kritische vragen over de piek in het wegwerk. Slob: “Het kan niet zo zijn dat de minister de problemen erkent en de zorgen deelt, maar vervolgens niets doet.” Van Hijum voegt daaraan toe: “De minister beweert constant in overleg te zijn met de sector, terwijl ik daar toch hele andere signalen over krijg.”

Reageer op dit artikel