nieuws

Rijk perkt oneerlijke concurrentie in

bouwbreed Premium

den haag – Het Rijk gaat oneerlijke concurrentie door overheden inperken. Het kabinet heeft besloten de Mededingingswet op dat punt aan te scherpen, zodat oneerlijke concurrentie door overheden wordt voorkomen. Stratenmakers, hoveniers en ingenieursbureaus lopen regelmatig aan tegen overheidsinitiatieven op hun terrein. Kern van de wijziging is het tegengaan van de inzet van publieke middelen […]

den haag – Het Rijk gaat oneerlijke concurrentie door overheden inperken. Het kabinet heeft besloten de Mededingingswet op dat punt aan te scherpen, zodat oneerlijke concurrentie door overheden wordt voorkomen. Stratenmakers, hoveniers en ingenieursbureaus lopen regelmatig aan tegen overheidsinitiatieven op hun terrein.

Kern van de wijziging is het tegengaan van de inzet van publieke middelen voor commerciële taken. Door de aanvulling van de Mededingingswet wordt de bevoordeling door overheden van hun eigen economische activiteiten ten opzichte van het bedrijfsleven tegengegaan.

Daarnaast wordt de transparantie bevorderd en worden overheden bewuster van de financiële risico�s van ondernemen. Overheden worden verplicht te publiceren wanneer zij een nieuwe economische activiteit starten en aan te geven of zij hiervoor belastinggeld inzetten. Belanghebbende partijen, zoals het bedrijfsleven of de gemeenteraad, krijgen zodoende de kans het overheidsbestuur op aan te spreken. De Nederlandse Mededingingsautoriteit zal toezien op de naleving van deze regels.

Reageer op dit artikel