nieuws

Renovatie van IJtunnel twee jaar uitgesteld

bouwbreed

De renovatie van de IJtunnel is twee jaar uitgesteld. Strengere veiligheidsregels behoeven extra onderzoek. Dat stelt de Amsterdamse verkeerswethouder Tjeerd Herrema in een brief aan de gemeenteraad.

Sinds mei 2006 gelden er strengere regels voor tunnels. Ontwikkelaars die tunnels vanaf een lengte van 265 meter willen aanpassen moeten een veiligheidsplan opstellen.
Eigenlijk zou de IJtunnel in de zomers van 2007 en 2008 enkele weken volledig worden afgesloten. Nu is de opknapbeurt op zijn vroegst te verwachten in de zomer van 2009.
Om het autoverkeer de komende twee jaar ook veilig door tunnel te laten rijden, worden noodzakelijke maatregelen getroffen. De gemeente wil wel snel een begin maken met de wandplaten in de tunnelbuizen. De constructie van de wandplaten heeft de technische levensduur overschreden. Onderzoek moet uitwijzen welke maatregelen op korte temijn mogelijk zijn.
Het groot onderhoud aan de IJtunnel in 2009 betreft onder meer het aanbrengen van brandwerende lagen in het plafond. Daarbij houdt de gemeente rekening met het verwijderen van asbest uit de ventilatieopeningen van de afzuigkanalen. In de oostbuis van de tunnel moeten de wandplaten worden vervangen.
Uit een tunneltest van de ANWB en Europese zusterorganisaties in 2003 kwam de IJtunnel als ‘slecht’ naar voren. In oktober 2006 meldde Cobouw dat ongeveer vijftien Nederlandse wegtunnels op basis van de verscherpte tunnelregels ‘marginaal’ moeten worden aangepast.
De IJtunnel is 1685 meter lang en is opgeleverd in 1968. ( ANP )

Reageer op dit artikel