nieuws

Renovatie Nieuw Holland in Sint Petersburg

bouwbreed

den haag – De Britse architect Norman Foster renoveert het eiland Novaya Gollandiya (Nieuw Holland) in het centrum van het Russische Sint Petersburg.

Het ontwerp van Foster won de prijsvraag die de gemeente had uitgeschreven. Het project kost 270 miljoen euro en moet het in verval geraakte eiland toeristisch en cultureel op de kaart zetten. Foster wil de oude pakhuizen op het driehoekige eiland in ere herstellen en de rest van het 7,6 hectare grote terrein geschikt maken om er een theater, winkels, appartementen, kantoren en een ondergrondse parkeergarage te realiseren. Om het eiland met de omringende stad te verbinden, voorziet het plan in een aantal nieuwe bruggen.

Foster heeft er bewust voor gezorgd dat er geen hoogbouw op het eiland

komt, teneinde de

oorspronkelijkheid te

behouden. Door in de

winter gebruik te maken van

de isolerende werking van sneeuw en in de zomer voor de koeling gebruik te maken van de omringende grachten wordt er energie bespaard.

Foster and Partners is bekend van een groot aantal prominente projecten. Zo ontwierp hij de nieuwe Rijksdag in Berlijn en het nieuwe vliegveld van Beijing. Het nieuwe 87 meter hoge kantoor van Ernst & Young dat momenteel wordt gebouwd langs de A10 in Amsterdam is ook een ontwerp van Foster.

Novaya Gollandiya werd in 1719 gebouwd naar Nederlands voorbeeld door Peter de Grote. Nieuw Holland werd in eerste instantie gebouwd als geïsoleerde opslagplaats voor hout. In de Sovjet-tijd deed het eiland vanwege zijn unieke ligging dienst als gevangenis.

Reageer op dit artikel