nieuws

Productie duurzame energie gestegen

bouwbreed

voorburg – De productie van duurzame energie is vorig jaar gestegen van 1,8 tot 2,4 procent van het binnenlands gebruik. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die gisteren zijn gepubliceerd. De toename is te danken aan een verdubbeling van het meestoken van biomassa in Nederlandse elektriciteitscentrales. Driekwart van de […]

voorburg – De productie van duurzame energie is vorig jaar gestegen van 1,8 tot 2,4 procent van het binnenlands gebruik. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die gisteren zijn gepubliceerd.

De toename is te danken aan een verdubbeling van het meestoken van biomassa in Nederlandse elektriciteitscentrales.

Driekwart van de duurzame energie komt beschikbaar als elektriciteit. De binnenlandse productie van duurzame stroom steeg vorig jaar van 4,3 procent tot 6,2 procent. In het afgelopen jaar werden enkele elektriciteitscentrales aangepast om ze gereed te maken voor het meestoken van biomassa, zoals houtsnippers. Het aandeel van afvalverbrandingsinstallaties in de duurzame productie steeg licht.

De productie van windenergie steeg vorig jaar met 10 procent ten opzichte van 2004. In het jaar 2005 waaide het minder, aldus het CBS. De groei kwam dan ook niet voor rekening van de bestaande windmolens, maar van de uitbreiding van windmolenparken met nieuwe windmolens.

Nederland importeert nog steeds meer duurzame energie dan het zelf produceert. Maar de import loopt terug, in het afgelopen jaar daalde deze van 9,1 procent naar 8,7 procent van het binnenlandse stroomverbruik. (anp)

Reageer op dit artikel