nieuws

Prijsstijgingen op komst

bouwbreed

amsterdam – De bouwbedrijven verwachten komende maanden betere prijzen uit de markt te halen. Dat blijkt uit de conjunctuurmeting van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid.

Van de bouwers denkt 30 procent hogere prijzen te kunnen schrijven. Slecht 1 procent van de aannemers ziet de naaste toekomst minder rooskleurig en stelt zich in op een verdere afbraak van het prijsniveau.

De grond-, water- en wegenbouw wrijft zich in de handen over de voor deze tijd van het jaar grote voorraad werk. Van de gww-bouwers is 37 procent van plan meer personeel in dienst te nemen. Vanwege de naderende asfaltpiek – door de golf van grote onderhoudswerken – geeft in januari liefst 44 procent van de wegenbouwers aan meer banen te zullen verschaffen. Opvallend genoeg noteerde het EIB amper een maand geleden nog een dermate groot pessimisme dat de meeste wegenbouwers eerder aan inkrimping dan aan uitbreiding dachten.

Ook in de burgerlijke en utiliteitsbouw breken weer drukkere tijden aan. Motor is de aantrekkende woningbouw. Eind januari had 17 procent van de bedrijven in de b&u plannen in de pen om het personeelsbestand uit te breiden. Een kleine groep van 4 procent is nog steeds aan het saneren.

De bouwnijverheid in Nederland heeft momenteel voor 7,3 maanden werk in portefeuille. Het volume is vergelijkbaar met dat van eind 2005. De b&u kan met een gerust hart 7,8 maanden vooruit. De sector gww zag de portefeuille met 0,1 maand slinken tot 5,3 maanden. De daling heeft zijn bron in de grond- en waterbouw, in welk segment 0,3 maand weglekte tot het niveau van 5 maanden.

De bouwnijverheid werd begin dit jaar behoorlijk in de wielen gereden door het koude weer. Januari 2006 was met 22 vorstdagen een vrij koude maand en gaat de boeken in als de koudste sinds januari 1997. Vooral in de sector gww had het weer invloed op de voortgang van de werkzaamheden.

Van de gww-bedrijven noemt 41 procent het koude weer de oorzaak van stagnatie in de voortgang van het onderhanden werk. In de grond- en waterbouw klaagt zelfs 47 procent van de bedrijven over de vervelend koude start van het jaar.

De burgerlijke en utiliteitsbouw ondervond zoals gewoonlijk minder hinder van het winterweer. Tocht noemt ruim een kwart van de bedrijven in deze sector het weer als belangrijkste oorzaak van stagnatie.

Het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid houdt in opdracht van de Europese Commissie via zijn maandelijkse conjunctuurmeting de vinger aan de pols bij ruim vierhonderd hoofdaannemers in Nederland.

Reageer op dit artikel