nieuws

PontMeyer omarmt Russisch FSC-hout

bouwbreed

zaandam – PontMeyer importeert nu ook FSC-gecertificeerd hout uit Rusland. Een doorbraak, aldus de Zaandamse houthandelaar. “Misschien staat Rusland straks wel boven aan onze importlijst.”

Afgelopen weekeinde liep het Russische schip met aan boord 3800 kuub hout de PontMeyer-terminal binnen. Vandaag wordt het lossen van de vracht afgerond, waarna het 40 meter lange vaartuig weer koers zal zetten naar zijn thuishaven in Archangelsk. Een tocht van minimaal tien dagen. Als alles meezit tenminste, bij slecht weer kan de reistijd gemakkelijk met vijf dagen oplopen.

Vanaf de kade aanschouwen bestuursvoorzitter Adriaan Hol en inkoopdirecteur Jan Nico Wilkens van PontMeyer het immense vrachtschip met het metershoog opgestapelde hout. “Dit is de eerste boot uit Rusland met deze hoeveelheid FSC-hout die in Nederland aankomt”, zegt Hol. “Ik durf wel te zeggen dat het zelfs een wereldwijde primeur is.”

Wilkens spreekt van een doorbraak. De reputatie van Rusland als houtleverancier is bij milieuorganisaties immers niet al te best. Enkele jaren terug concludeerde het Wereld Natuur Fonds nog dat zo�n 35 procent van het hout uit het noordwesten van Rusland illegaal is gekapt. FSC-certificering werd door de Russen verworpen.

Maar de tijden veranderen. Op aandringen van PontMeyer doorliep de Russische leverancier Onega Sawmill wel het langdurige certificeringsproces. Om het FSC-certificaat te verkrijgen was Onega zelfs bereid een deel van zijn bos op te geven voor natuurreservaat.

“We hebben nu de eerste lading FSC-hout uit Rusland ontvangen”, stelt Wilkens tevreden vast. “In de toekomst zal er zeker meer geïmporteerd worden. Ik sluit zelfs niet uit dat Rusland nog eens boven aan onze importlijst komt te staan. De mogelijkheden zijn in ieder geval aanzienlijk vergroot.”

Milieubeweging

Verreweg het grootste deel van het aangeleverde Russische FSC-hout is inmiddels al verkocht en zal de komende dagen zijn weg vinden naar eindverbruikers in de houtverwerkende industrie. Een deel zal ook terechtkomen bij de eigen vestigingen van PontMeyer. Ongeveer 10 procent blijft in voorraad en wordt opgeslagen in de loodsen op het terrein van het Zaanse bedrijf.

Als één van Nederlands grootste houthandelaren kan natuurlijk PontMeyer niet om het door de milieubeweging geïnitieerde FSC-keurmerk heen, geeft Hol toe. “Een groeiend aantal bouwbedrijven en projectontwikkelaars sluit convenanten af waarin het gebruik van FSC-hout wordt voorgeschreven”, geeft hij aan. “Die bouwers en ontwikkelaars dat zijn onze klanten, dus we moeten wel mee. En dat doen we ook graag. Ook al betekent het wel een aanslag op je organisatie.”

Wilkens verwacht dat het slechts een kwestie van tijd is dat PontMeyer alleen nog maar (FSC-)gecertificeerd hout verhandelt. “Het is nu nog geen 100 procent. Dat lukt gewoon nog niet. Maar wij vinden het wel onze verantwoordelijkheid om het beste voor te hebben met de bossen. Dat is ook vastgelegd in ons beleid: wij veroordelen illegale kap van hout.”

Hol: “Wat dat betreft sluiten we ons aan bij de doelstellingen van brancheorganisatie VVNH, die verantwoord gebruik van bossen stimuleert. We nemen dat heel serieus. Al onze vestigingen zijn bijvoorbeeld ook door FSC gecertificeerd.”

PontMeyer importeert jaarlijks tussen de 400.000 en 500.000 kubieke meter naaldhout. Dat wordt aangevoerd per schip, maar vooral per vrachtwagen. Het hout komt uit Zweden, Duitsland, Polen, Oostenrijk, Rusland en Finland.

“Wij doen zaken met een aantal vaste leveranciers”, zegt de inkoopdirecteur. “Zij kennen onze eisen en specificaties. Dat voorkomt dat we voor verrassingen komen te staan en slecht hout geleverd krijgen. Door rechtstreeks contact vermijden we bovendien tussenpersonen, agenten en bemiddelaars. Dat scheelt weer in de kosten, wat ook weer voordelig is voor onze klanten.”

Door het teruggelopen bouwvolume en de verscherpte concurrentie gingen de Zaandammers afgelopen jaren door een moeilijke periode, hetgeen resulteerde in een verlies van 6,5 miljoen euro in 2004.

Volgens Hol is het rendement inmiddels verbeterd. De omzet zal rond de 375 miljoen euro uitkomen. “Het begin van 2005 was nog moeilijk”, kijkt de topman terug. “Een kleine ingreep in de organisatie en de gunstigere economische wind heeft geleid tot een positieve ontwikkeling van het resultaat. Dit jaar zullen we die lijn doortrekken.”

Dat PontMeyer over ruim vijftig handelsbedrijven, drie groothandels een verhuurtak en drie houtconstructieafdelingen beschikt, speelt het beursgenoteerde concern in de kaart, verwacht de topman. “We hebben alles in een hand, daardoor creëren we een kostenvoordeel ten opzichte van de concurrent. Niettemin zullen we alert moeten blijven op ontwikkelingen in de markt. Maar voor concurrentie zijn we niet bang. Het houdt ons scherp.”

Reageer op dit artikel