nieuws

Politiek houdt corporaties bij de les, niet de markt

bouwbreed Premium

eindhoven – Woningbouwcorporaties worden door de politiek en niet door de markt bij de les gehouden. Dat vinden de Eindhovense corporaties Hertog Hendrik Van Lotharingen (Hhvl) en SWS. Het duo met fusieplannen wordt door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) op de korrel genomen die vreest dat de samenwerking de lokale woningmarkt verstoort.

“De controle op woningcorporaties ligt heel dicht tegen de politiek aan. Daarin onderscheiden wij ons van de markt. Dat kun je niet zomaar veronachtzamen.” Directeur Cor Hinnen van woningbouwcorporatie SWS kijkt niet naar zijn branchegenoten als hij zich zorgen maakt over de toekomst van zijn maatschappelijke onderneming. De grootste dreiging voor SWS komt uit politiek Den Haag.

Minister Dekker (volkshuisvesting) heeft in haar laatste plannen laten weten dat sociale huisvesters met de gemeente productie-afspraken moeten maken. “Slagen we er niet in om met de gemeente plannen op papier te zetten, dan komt de minister langs. Dat drukmiddel wordt door corporaties heel serieus genomen”, vult directeur Marc Eggermont van Hhvl zijn collega aan.

De corporatie die door de fusie ontstaat en Woonbedrijf moet gaan heten, telt ruim 30.000 woningen. Dat is meer dan de helft van Eindhovense woningmarkt en. De kartelpolitie vermoedt dat dat iets te groot is.

Reageer op dit artikel