nieuws

Politiek gesteggel om Regie der Gebouwen

bouwbreed Premium

brussel – Het corruptieschandaal rond topfiguren van de federale Belgische overheidsdienst Regie der Gebouwen, die zich in ruil voor kwasi gratis werken aan hun eigen huis, geld en geschenken lieten omkopen door bouwbedrijven, zal ongetwijfeld tot een snellere privatisering van deze overheidsdienst aanleiding geven.

De Belgische premier Verhofstadt en zijn liberale partij (VLD) wilden de Regie der Gebouwen, die al sedert 2001 in een kwaad daglicht stond, al eerder verkopen en omgevormd zien tot een streng gecontroleerde vastgoedmaatschappij, maar dat was buiten de Vlaamse en Waalse socialistische regeringspartners gerekend. Die hielden niet alleen de gearresteerde topman van de Regie der Gebouwen (een partijgenoot) de hand boven het hoofd, maar remden ook de privatiseringsdrift van de liberalen af.

De Regie der Gebouwen gaat door voor één van de belangrijkste vastgoedmaatschappijen van het land met een budget van 800 miljoen euro. Dit staatsbedrijf bezit 1177 gebouwen in eigendom met een oppervlakte van bijna 6 miljoen vierkante meter en huurt nog eens 552 gebouwen met een totale oppervlakte van 2,5 miljoen vierkante meter.

De Regie der Gebouwen bestaat al sinds begin jaren zeventig en werd in feite opgericht om te zorgen voor de huisvesting van alle overheidsdiensten. In de praktijk groeide die opdracht uit tot het bouwen, huren, beheren en onderhouden van kantoren en andere gebouwen voor de federale overheidsdiensten. Vijf jaar geleden deed toenmalig minister R. Daems (VLD) voor overheidsdiensten een eerste schuchtere poging om een aantal overheidsgebouwen ter waarde van 300 miljoen euro onder te brengen in een gemengd overheids- en privé-bedrijf, waarin deze partner een belang van 51 procent zou krijgen. Maar de socialisten hielden deze operatie tegen. Hun minister van begroting Vande Lanotte had dringend 300 miljoen euro nodig om het gat in de staatsbegroting te dichten en daarom werden voor dat bedrag gewoon de nodige staatsgebouwen verkocht.

Nu de Regie der Gebouwen in opspraak is gekomen, wil premier Verhofstadt zo snel mogelijk schoonschip maken. Vraag is of de socialisten hem deze keer wel willen volgen.

Terwijl zowel de politiek als de bouwsector momenteel hun uiterste best doen deze corruptiezaak te minimaliseren en beweren dat een massale bouwfraude zoals in Nederland, in België onmogelijk is door de “waterdichte” aanbestedingsprocedure in het land, zijn politieke consequenties toch niet uitgesloten. Zo vroegen de Vlaamse socialisten al hardop om een parlementair onderzoek. De federale minister van financiën, D. Reynders, is verantwoordelijk voor de Regie der Gebouwen. Gebleken is dat hij, c.q. zijn diensten, de beheerder van de staatsgebouwen niet of nauwelijks controleerden.

In het verleden hebben ministers al voor minder moeten opstappen.

Reageer op dit artikel