nieuws

Parlement hekelt laconieke houding Schultz Maaswerken

bouwbreed

den haag – Staatssecretaris Schultz (water) maakt een onoverzichtelijk financieel potje van de Maaswerken. Deze kritiek kreeg zij gisteren van het CDA en de PvdA tijdens de bespreking van de achtste voortgangsrapportage over de Zand- en Grensmaas.

Het CDA, de VVD en PvdA vinden het frappant dat de kosten in een kort tijdsbestek flink zijn opgelopen voor het gehele Maasproject. Daarnaast zijn de budgettaire afwegingen niet of slecht in beeld gebracht, aldus de fracties. “Eerlijk gezegd kunnen wij er geen touw aan vastknopen. De kosten voor de Grensmaas vallen bijvoorbeeld 44 miljoen euro hoger uit. Maar waar is dat op gebaseerd?”, vraagt Van Lith (CDA) zich af.

De Tweede Kamer wil nu een actueel overzicht van het totale budget met een goede onderbouwing. Schultz heeft daarop beloofd de financiële handel en wandel beter uit te leggen in het komende voortgangsrapport.

Ze vindt echter niet dat de extra kosten enorm uit de pan rijzen. Dit leidde tot groot onbegrip bij de twee grootste fracties in de Kamer. “Ik ben enorm geschrokken van de gemakzucht waarmee de staatssecretaris zegt dat de kosten procentueel misschien hoog zijn, maar dat het feitelijk gezien reuze meevalt”, aldus PvdA�er Boelhouwer. Het CDA sloot zich daar direct bij aan: “De staatssecretaris heeft geen grip op de financiering. Het principe �we stoppen er wat extra miljoenen in en dan zijn we weer tevreden delen wij absoluut niet”, aldus Van Lith die Schultz een laconieke houding verweet.

Met het Zand- en Grensmaasproject wil het Rijk inwoners van Limburg en Noord-Brabant beschermen tegen hoogwater in de Maas. De kans op een overstroming moet terugbracht worden tot eens in de 250 jaar.

Reageer op dit artikel