nieuws

OVG en Bouwfonds MAB bouwen verticale stad

bouwbreed

rotterdam – Projectontwikkelaars OVG en Bouwfonds MAB ontwikkelen samen De Rotterdam. Dit multifunctionele gebouw aan de Wilhelminapier op de Kop van Zuid biedt ruimte aan appartementen, kantoren, winkels en een hotel. De Rotterdam wordt het grootste gebouw van Nederland in volume: het heeft een vloeroppervlak van 140.000 vierkante meter. Architect Rem Koolhaas presenteerde het plan vijf jaar geleden als de eerste verticale stad.

Het huidige plan gaat uit van een aantal onderling verbonden torens van maximaal 135 meter hoog. In het gebouw komen zo�n 260 luxe appartementen, 40.000 vierkante meter kantoorruimte, 5000 vierkante meter winkelruimte, een parkeergarage voor 750 auto�s en een vijfsterrenhotel met 260 kamers.

Voor het ontwerp heeft Koolhaas zich laten leiden door het architectonisch concept van de �verticale stad�. De begane grond moet een publieke functie krijgen met horeca, winkels en een hotel. De daarboven gelegen woningen en kantoren zijn op de begane grond toegankelijk via een grote openbare lobby.

De naam voor het gebouw, De Rotterdam, verwijst naar het vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn. De bedachte locatie van het gebouw ligt naast het voormalige vertrekpunt van de lijn.

In het ontwerp heeft Koolhaas ook rekening gehouden met een aantal andere nieuwe en oude gebouwen in de omgeving. “We hebben gepoogd te vermijden dat het gebouw door zijn enorme schaal als een kolos de rest zou overvleugelen”, zei de architect in 2001. Op de Kop van Zuid staat inmiddels een aantal hoge gebouwen. Vorig jaar werd de laatste kolos, Montevideo, opgeleverd.

De bouwtijd van De Rotterdam beloopt ongeveer drie jaar. Volgens het oorspronkelijke plan zou De Rotterdam al dit jaar klaar moeten zijn, maar een woordvoerder van het ontwikkelingsbedrijf van de gemeente Rotterdam erkent dat er problemen zijn geweest. ” Dat had een aantal oorzaken. Het is een groot en gecompliceerd project met een erg lange bouwtijd, en het ging in de periode na 2001 niet geweldig in de kantorenmarkt. De projectontwikkelaars konden niet genoeg huurders vinden.”

Wat het laatste betreft hebben de ontwikkelaars hebben nu meer vertrouwen. Een woordvoerder van OVG noemde de realisatie van het project “zeker haalbaar”, maar wilde geen termijn noemen.

Reageer op dit artikel