nieuws

Ophokplicht: geen bouwopdrachten

bouwbreed

den haag – Biologische pluimveehouderijen gaan niet duizenden vierkante meters overkappen omwille van de afschermplicht. Dat zegt Chris Borren voorzitter van de Biologische Pluimveehouders Vereniging (BPV). “Het overdekken van uitloopruimten voor kippen is te duur”.

“Een vierkante meter overkappen kost ongeveer 30 euro. Ik heb zelf 6000 biologische kippen. Stel ik laat 3000 vierkante overkappen, dat is bijna een ton. We zijn al weken met Den Haag in gesprek, maar Landbouw gooit het op ondernemingsrisico,” verklaart Borren. Gisteren voerde minister Veerman de afschermplicht voor pluimvee in heel Nederland in. Bovenzijden van uitloopruimtes en hokken moeten dicht tegen het risico van besmetting via uitwerpselen van wilde trekvogels. Of de kippen moeten naar binnen.

“Vooral in de biologische pluimveesector is dit een probleem,” meent Alex Spieker van de Nederlandse Vereniging van Pluimveehouders. Spieker vertelt dat nagenoeg alle kippen zijn opgehokt, maar verwacht dat er maar weinig pluimveehouders zijn die hun uitloopruimtes afschermen. “Een kip heeft gemiddeld 7 vierkante meter ruimte nodig”.

Gedurende de tijdelijke afschermplicht in de herfst vorig jaar zocht Borren van BPV uit wat het afschermen van uitloopruimte kost en welke systemen hiervoor bestaan. “We hebben gekeken naar foliekassenconstructies die niets doorlaten, die wind- en stormvast zijn.

Overkapping

Id Agro levert overkappingen aan pluimveehouderijen. Marco Noordman van Id Agro laat weten dat hij tijdens de vorige afschermplicht een systeem had ontwikkeld van 5 euro per vierkante meter. “Maar hier hadden we gebruikgemaakt van een nettensysteem dat vogels buiten de deur houdt. Nu moeten de uitloopruimten helemaal dicht zijn.” Ook Noordman verwacht niet dat pluimveehouders fors gaan investeren in overkappingen. “Misschien op termijn als ze het risico niet weer willen lopen.”

Uit het rapport �Gevolgen van de ophokplicht voor de biologische pluimveehouder� van oktober 2005 blijkt dat van de 68 ondervraagde legpluimveehouderijen slechts drie bedrijven een stuk overdekte uitloop heeft gemaakt. 47 Bedrijven namen geen aanvullende huisvestingsmaatregelen en 5 bedrijven plaatsten gaas voor de uitloopopeningen.

Het ophokken van kippen levert andere problemen op. “De kippen zijn gewend om ongeveer eenderde van hun leven (13,3 maanden) in vrijheid te leven. Dit kan leiden tot grote agressiviteit onder de kippen,” aldus Spieker. Kippen gaan elkaar treiteren, pikken elkaar en wanneer ze bloed zien heeft dit zelfs kannibalisme tot gevolg. Met behulp van stalmanagement kan pikkerij worden voorkomen.

Reageer op dit artikel