nieuws

Op verbrandingsoven Westo rust geen zegen

bouwbreed Premium

coevorden – De plannen van Westo Prefab Betonsystemen om een grensoverschrijdende vuilverbrandingsoven (evi) te bouwen, kampen al jaren met flinke tegenslagen.

De laatste strop kwam vorige week: de grond waarop Westo aan de Nederlandse kant wil bouwen, is van de gemeente gekocht door diervoederfabrikant IAMS. Westo is verbaasd, maar wethouder H. Bouwers van Coevorden vindt de nieuwste ontwikkelingen exemplarisch voor de �rammelende� aanpak van Westo.

Nadat in januari de gemeenteraad in Coevorden eindelijk groen licht gaf voor het project van Westo bleek dat IAMS gebruik heeft gemaakt van het recht van eerste koop op de grond die naast de huidige fabriek ligt. Het bedrijf wil zijn activiteiten uitbreiden. De gemeente kon niet anders dan de grond aan IAMS verkopen.

Westo reageert verbijsterd op het nieuws. “Dit is tegen de afspraken die we met IAMS hebben gemaakt. Ze hebben ons een paar jaar geleden verzekerd dat ze niets met dat voorkeursrecht gingen doen”, meldt een woordvoerder. “We hebben die afspraken helaas niet schriftelijk laten vastleggen.”

Verbrandingslijnen

Het is niet de eerste tegenslag voor Westo, een onderdeel van Volker Wessels Stevin. Volgens het oorspronkelijke plan wilde het bedrijf een installatie bouwen op de Nederlands-Duitse grens. Maar volgens Nederlandse deskundigen was dat juridisch niet haalbaar, waarop Westo besloot drie verbrandingslijnen te bouwen op twee afzonderlijke locaties aan beide zijden van de grens. Ook de bevolking in Nederland en Duitsland werkte niet mee. Het plan om giftige spoorbielzen te gaan verbranden, stuitte op protest en werd uiteindelijk afgeschoten. Onder druk van de gemeente Coevorden verhoogde Westo in de plannen de hoogte van de schoorsteen naar 60 meter.

In augustus vorig jaar werden de voorbereidingen van de bouw in Duitsland stilgelegd. Westo wilde een afwateringskanaal afgraven, maar bleek niet over de juiste vergunningen te beschikken. ” We wisten niet dat we die nodig hadden”, verklaarde het bedrijf.

Wethouder Bouwers is kritisch over de houding van Westo in de afgelopen jaren. “De oorspronkelijke plannen rammelden aan alle kanten. En de houding van Westo was niet duidelijk. Wilden de omwonenden een rode installatie, dan werd-ie rood. Wilden ze groen, dan werd-ie groen. Begrijpt u wat ik bedoel? Op inspraakavonden werden begrotingen ter plekke met miljoenen aangepast. Zo ging het ook met die spoorbielzen. Dat werd van het ene op het andere moment uit de plannen geschrapt. Het bedrijf gaf de bevolking geen moment een betrouwbare indruk.”

Na de uitglijder van vorige week is de kans klein dat de installatie er ooit komt. In april kan wel worden begonnen met de bouw van het Duitse deel. “Dat project is op zichzelf staand wel rendabel”, verzekert de woordvoerder. In het oorspronkelijke plan moest de vuilverbrandingsoven medio 2005 operationeel zijn.

Reageer op dit artikel