nieuws

Ontwikkelaars rekenen op daling grondprijzen

bouwbreed

De grondprijzen zullen op korte termijn gaan dalen. Houden gemeenten vast aan de hoge prijzen, dan gaat dit ten koste van de bouwproductie. Die voorspelling doen de ontwikkelaarsorganisaties Neprom en NVB.

Economisch gaat het Nederland voor de wind. Keerzijde van de medaille is dat de bouwkosten de komende tijd veel sneller zullen stijgen. Dat betekent dat bij veel langzamer stijgende verkoopprijzen van woningen, de grondprijzen omlaag gaan, zo rekende NVB-directeur Nico Rietdijk het gehoor voor tijdens een bijeenkomst in het Figi-theater in Zeist.
Hij baseert zich daarbij op de manier waarop grondkosten volgens een convenant uit 2001 tussen Neprom, NVB en VNG berekend zouden moeten worden, de zogenoemde residuele grondwaarde. Dat houdt in dat de grondprijs het verschil is tussen de marktwaarde van een woning en de totale bouwkosten. Stijgen de bouwkosten sneller dan de marktwaarde, dan betekent dat in die systematiek dat de grondprijzen dalen.
Rietdijk tekende daarbij ook nog aan dat in de laatste tien jaar de kosten van een woning toch al scheefgegroeid zijn. Kostte in 1997 een modale woning 137.000 euro, anno 2007 is dat bijna 300.000 euro. Die stijging is niet te wijten aan de pure bouwkosten, die in tien jaar tijd zo’n 19.000 euro gestegen zijn naar 96.000 euro. Ook de extra kwaliteit die ontwikkelaars aan woningen mee hebben gegeven valt nog mee. Die heeft zo’n 10.000 euro gekost. Daar bovenop kwamen nieuwe eisen van de overheid, die de woning in tien jaar tijd 21.000 euro duurder hebben gemaakt. Nog erger is de prijs van grond, die gestegen is van 23.000 euro in 1997 naar 76.000 euro in 2007. “Dit betekent dat de totale kosten met zo’n 250 procent zijn gestegen, terwijl gezinsinkomens in diezelfde periode met zo’n 43 procent omhoog zijn gegaan”, aldus Rietdijk.

Betaalbaarheid

Hij houdt zijn hart dan ook vast als de rente verder stijgt, hetgeen wel in de verwachting ligt. Dat beperkt direct de hoogte van het bedrag dat geleend kan worden. Als daarnaast dan ook nog de bouwkosten snel zullen stijgen, en die toename wordt nu geraamd op zo’n 8 tot 9 procent, dan loopt de betaalbaarheid van woningen gevaar.
“Daar komt dan ook nog bij dat de Vinex zo langzamerhand op zijn einde begint te raken en er dus meer binnenstedelijk ontwikkeld zal gaan worden. Dat brengt ook weer extra kosten met zich mee.”
Neprom-bestuurder Martin van Hoogevest deed dan ook een dringend beroep op gemeenten om de grondprijzen in ieder geval in de hand te houden.

Reageer op dit artikel