nieuws

Onderzoek naar waterinlaat polder

bouwbreed

lelystad – Het waterschap Zuiderzeeland onderzoekt de haalbaarheid van een nieuwe waterinlaat om voldoende beregeningswater voor de bollentelers in de Noordoostpolder te creëren. De waterinlaat wordt geplaatst in de Westermeerdijk tussen Urk en Espel. “Op dit moment vindt de watertoevoer vanuit het IJsselmeer plaats met behulp van een 25 hevels, die volgens een vacuümsysteem het […]

lelystad – Het waterschap Zuiderzeeland onderzoekt de haalbaarheid van een nieuwe waterinlaat om voldoende beregeningswater voor de bollentelers in de Noordoostpolder te creëren. De waterinlaat wordt geplaatst in de Westermeerdijk tussen Urk en Espel.

“Op dit moment vindt de watertoevoer vanuit het IJsselmeer plaats met behulp van een 25 hevels, die volgens een vacuümsysteem het water in de polder inlaten”, licht Jan Jaap Andre van het waterschap toe. “Dit systeem biedt eigenlijk te weinig capaciteit en kost veel onderhoud. Met een duiker onder de waterkering is minder onderhoud gemoeid en een grotere inlaatcapaciteit mogelijk.”

De waterinlaat van relatief schoon water vanuit het IJsselmeer is nodig in verband met de slechte kwaliteit van het grondwater in de Noordoostpolder. Dit water heeft een hoog zout- en ijzergehalte.

Naar verwachting is eind dit jaar duidelijk in hoeverre de nieuwe waterinlaat financieel haalbaar is.

Reageer op dit artikel